Vrijdag 17 juni, eerste dag van Graspop Metal Meeting, voorbije dagen is er in de media veel gewaarschuwd voor natte terreinen en de regen die nog zou vallen tijdens het festivalweekend. Maar de metalfans die GMM bezoeken zijn dat al wel gewoon. In het verleden zijn er al meerdere edities nat geworden. Herinneringen aan de allereerste edities van GMM op de eerste locatie waar we tot boven onze knieën vol slijk zaten en veel auto's uit het slijk moesten worden getrokken, zijn we nog steeds niet vergeten, ook al is dat al zo'n 20jaar geleden. Groot verschil met die tijd is dat ze nu veel beter voorbereid zijn in Dessel. Grondwater werd al enkele dagen van het festivalterrein weggepompt, festivalgangers zijn op voorhand gewaarschuwd om zo weinig mogelijk met de wagen te komen.

Paraplu's, regenponchos, bottinen en rubberen laarzen zijn enkele van de voorzorgsmaatregelen die de festivalgangers zelf troffen. Een beetje nattigheid houdt een metalhead niet tegen om naar zijn/haar favoriete muziek te gaan luisteren op GMM, het grootste metalfeest van ons land.

“Genoeg gezeverd over het weer! 't Is de muziek die het 'em doet!” Zeker waar, eerste band waar wij naar uit keken was Sixx.A.M. De Amerikaanse hardrock band rond Motley Crue's basgitarist Nikki Sixx. Zij mochten onder een stralende zon mainstage 2 onveilig maken. Ze waren alleszins een lust om naar te kijken, toffe outfits en coole make-up. En ook luisteren was de moeite, starten deden ze met "This Is Gonna Hurt". Ze serveerden een lekker schoteltje hardrock. Sixx.A.M toert momenteel nog met hun "Prayer for the Damned"-tour nav het gelijknamige album dat ze in 2015 uitbrachten. Zanger werd vocaal bijgestaan door twee mooie backing vocalisten. En het publiek want op nummers als "Stars" werd goed meegezongen. Het laatste "Life is Beautifull" kwam al veel te vroeg.

GMM heeft ook dit jaar twee Mainstages, de Marquee, de Metaldome en Jupiler stage, 5 podia waar van elk (sub)genre van hardrock en metal wel iets te vinden is. Voor wat stevige metal kon je zeker terecht bij het Duitse Heaven Shall Burn! De vijfkoppige band zette de mainstage letterlijk in vuur en vlam. Zanger Marcus Bischoff riep op tot een mexican wave van aan de front tot het eind van het publiek, waar zij gretig op in gingen. Bij "Behind The Wall Of Silence" hoorde een heuse moshpit. Benieuwd of Jani kazaltzis klaar is voor de moshpits van GMM.

Graspop valt dit jaar voor vele jongeren midden in de examenperiode, dus het aanwezige publiek bestond op vrijdag vooral uit een wat 'ouder' publiek, 30'ers, 40'ers en ook ouder want vrijdag stond Black Sabbath op het programma. Zij spelen hun afscheidstournee en GMM was de enige plek in België waar ze zouden optreden. Wie dus de Prince of Darkness voor de laatste keer bij ons aan het werk wilde zien moest naar GMM komen. Black Sabbath was echter niet de enige band die de oudere generatie naar Graspop bracht. Bands als Foreigner zijn voor velen ook een dosis nostalgie. Een band die je misschien niet direct op GMM zou verwachten, want met ballads als "I Wanna Know What Love Is" zou men kunnen denken dat het nogal soft is. Maar de nostalgie wint, want als “Cold As Ice” begon hoorde je heel veel mensen luid meezingen. Laatste keer dat wij Foreigner zagen was op NOTP en zong Lou Gramm nog bij de band. Sinds 2005 neemt Kelly Hansen de zang voor zijn rekening, maar dat wisten de Graspoppers al, want Foreigner stond in 2011 al op het podium in Dessel. Regen trok weer over Dessel, maar het kon niet deren, “I wanna Know What Love Is” werd echt wel heel luid meegezongen.

Sfeerbeelden Vrijdag - 42Goede sfeer verder maar terug steviger met Disturbed. “Ten Thousand Fist” gingen moeiteloos de lucht in. Disturbed bracht een aantal covers waar "The Sound Of Silence" er een van was. Het nummer was rustig gebracht met zang, akoestische gitaar, maar kreeg toch een geladen kantje door het zware geluid van de pauken. Zanger David Draiman vroeg om tijdens "The Light" aanstekers en gsm-lichtjes aan te steken en ondanks dat er nog veel daglicht was, deden veel mensen in het publiek mee en zagen ze op het podium de lichtjes de hoogte in gaan. De mannen van Sixx.A.M kwamen mee spelen en samen brachten ze "Shout to the Devil " van Motley Crue. Als Draiman de gekende 'whoaaa' door de boxen doet galmen wisten ze op GMM dat het tijd was voor "Down With the Sickness", jammer genoeg het laatste nummer van Disturbed.

Megadeth stond al voor de vijfde keer op Graspop. De thrash metal band is opgericht in 1983 en mag dus ook al gerust onder de anciens gerekend worden. Zij hadden de Vlaamse drummer Dirk Verbeuren achter hun drumstel zitten en dat klonk heel goed.

Graspop Metal Meeting had een heel gevulde line-up waar het soms kiezen was naar welke band je ging kijken. Maar de ongeveer 45000 festivalgangers die vrijdag waren afgezakt naar Graspop, stonden klaar aan mainstage 1 om afscheid 't nemen van Ozzy Osbourne en zijn kompanen van Black Sabbath. In 1969 is de band opgericht en ze worden beschouwd als dé grondleggers van de metal. Ze waren in de loop der jaren dan ook een inspiratiebron voor vele andere metalbands. Veel mensen zijn trouwens verwonderd dat Ozzy Osbourne deze afscheidstoer nog kan meemaken. Osbourne heeft er wel veelbesproken levensstijl op na gehouden gevuld met de nodige seks, drugs en rock'n'roll en dus ook met de bijkomende gezondheidsproblemen waardoor er in het verleden al wel eens concerten moesten afgelast worden. Maar vrijdag was hij present op GMM om er afscheid te nemen van de Belgische fans. Na een filmpje waarin de duivel alles verwoest kregen we met het nummer "Black Sabbath" het begin van de "Black Sabbath-The End"-show. Heel dynamisch kunnen we de Prince of Darkness niet meer noemen maar hij deed heel erg zijn best om het publiek te entertainen. Toni Iommi, ook al 68 jaar, slaagde er in om nog knappe gitaarsolo's te spelen op zijn gekende manier. Voor "War Pig" werden alle bandleden voorgesteld uiteraard gevolg door luid applaus. Het nummer werd luid meegezongen door het publiek. Ze speelden ook nog nummers als "Into the Void" en “Iron Man” en hielden het zeer bekende “Paranoid” tot allerlaatste. Een waardig afscheid.

Voor zij die nog wilden (en konden) was er daarna nog voor King Diamond op mainstage 2, maar velen trokken al terug richting tent of huis. Daarmee zat de eerste dag van GMM 2016 er op. Ja, het heeft geregend en er ontstonden plassen en modder, maar al bij al bleef de last op de festivalweide vrij beperkt.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: