Elke dag krijgen 30 Belgen een hartaanval. Voor 28 onder hen loopt dat fataal af, vaak omdat omstaanders niet ingrijpen uit onwetendheid. Op dinsdag 6 november riskeert Make Belgium Great Again in de slotaflevering een mensenleven… om een mensenleven te redden. Want íets doen is beter dan níets doen, zegt ook Walter Renier van Basic Life Support België. “Mensen denken dat ze niet kúnnen reanimeren. Maar niets is minder waar. Je kan niets verkeerd doen, je kan alleen iemand het leven teruggeven.

Een familie uit Londerzeel beseft als geen ander hoe belangrijk het is om meteen in te grijpen bij een hartinfarct. De 18-jarige Keoni zag zijn leven 2 jaar geleden plots aan een zijden draadje hangen. Dankzij de snelle reanimatie van zijn broer kan hij zijn verhaal nog navertellen. Om het belang van een cursus reanimatie te onderstrepen zet Make Belgium Great Again een experiment met verborgen camera’s op poten. Enkele nietsvermoedende mensen worden geconfronteerd met een onverwachte hartstilstand. Wie durft in te grijpen? En wie verkrampt uit angst? Dat de resultaten hallucinant zijn, wordt al snel duidelijk. “Ik voelde me zo machteloos, een gevoel dat ik nooit meer wil meemaken”, klinkt het unaniem.

Ook Rode Neuzen Dag probeert van ons land een betere plek te maken. De goeddoelactie zet zich dit jaar in voor mentale gezondheid van jongeren op school. De stap naar Make Belgium Great Again is dus klein en daarom zoekt Frances Lefebure de 17-jarige Manou uit Vremde op, die al jaren met een chronische depressie kampt. “Jongeren zijn het grootste deel van de tijd op school. Dat is hun veilige plek”, vertelt Manou. “Zonder de hulp van mijn leerkracht zat ik hier misschien niet meer.” Frances en Manou roepen dan ook zo veel mogelijk scholen op om een Rode Neuzenschool te worden.

In een laatste poging om België een tikkeltje mooier te maken, trekt Frances naar Sint-Pieters-Leeuw, waar ze Véronique en haar dochter Victoria uit de nood helpt. Hun hondje Nero is al enkele dagen spoorloos. Het diertje is blind en heeft dringend medische verzorging nodig. Politie, flyers, speurhonden, verse worstjes op de barbecue: geen moeite is te groot om Nero’ke op te sporen. Make Belgium Great Again grijpt de laatste aflevering ook aan om een kettingreactie van goede daden in gang te zetten. “Want je wordt gelukkiger door andere mensen te helpen.” In Gent, Vilvoorde en Aalst geeft de ploeg alvast het goede voorbeeld door mensen te verrassen met gepoetste auto’s, gratis koffies, hulp bij de boodschappen en andere ‘instant blijmakers’.

Rode Neuzen Dag is de goeddoelactie van VTM, Qmusic en Belfius om jongeren met psychische problemen te helpen. De derde editie vindt plaats op vrijdag 30 november 2018 en focust zich dit jaar op de mentale gezondheid van jongeren op school. Daar brengen jongeren het meeste van hun tijd door en is de nood aan hulp groot. De droom is om zoveel mogelijk Rode Neuzen Scholen in Vlaanderen te hebben: scholen waar extra aandacht gegeven wordt aan mentale gezondheid. Rode Neuzen Dag hoopt op massale steun van heel Vlaanderen. Meer informatie op rodeneuzendag.be.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: