Op 12 augustus maakte Eén zijn plannen voor het nieuwe televisieseizoen bekend. De sterkhouders van Eén blijven daarin een cruciale rol spelen, al zullen die vertrouwde programma’s dit najaar ook vernieuwen of verrassend uit de hoek komen met specials. En natuurlijk heeft Eén voor het najaar ook heel wat nieuwe titels in petto.

Sinds enkele weken heeft Olivier Goris de fakkel overgenomen van Jean Philip De Tender als netmanager van Eén. Vooraleer Goris meer vertelde over het najaar van Eén, gaf hij het woord aan zijn voorganger. De Tender, nu manager Televisie bij de openbare omroep, blikt terug op het afgelopen seizoen:

"“Als we terugkijken naar afgelopen televisieseizoen, van september tot en met mei, zien we dat Eén een goed seizoen achter de rug heeft. Het marktaandeel over 24 uur bleef stabiel met 30,1 procent tegenover 30,0 procent vorig seizoen, en in primetime noteerden we een lichte groei. Eigen kweekveroverde de harten van de kijker met Franks aandoenlijke steenkolenengels en THUIS beleefde het meest bekeken en meest besproken seizoen in zijn geschiedenis. In Vlaamse velden deed jong en oud stilstaan bij de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog en op verkiezingsdag stemde Vlaanderen massaal af op Eén om zich te informeren. Ook het 7 uur-journaal kon afgelopen seizoen alweer op veel belangstelling en een hoge waardering rekenen.”

Olivier Goris ging enkele maanden geleden met veel goesting in op de vraag of hij netmanager van Eén wilde worden, een taak die hij zelf “een van de mooiste jobs in de Vlaamse mediawereld” noemt. Hij bouwt dit najaar voort op wat zijn voorganger heeft gerealiseerd, al wil hij in de toekomst ook eigen accenten leggen:

““We hebben heel wat fijne nieuwe titels klaarstaan voor het najaar en dat is vooral de verdienste van mijn voorganger. Het deed me bovendien plezier om vast te stellen dat hij erover gewaakt heeft dat ook de vaste waarden scherp blijven. Zo zitBlokken bij zijn twintigste verjaardag in het nieuw, paktIedereen beroemd uit met een groot aantal nieuwe rubrieken en verwelkomt Café Corsari voortaan elke week een vaste stamgast en elke dag een wekelijks terugkerende gast. Verder zullen de vaste waarden ook geregeld verrassen met specials, zoals de speciale verjaardagsweek van Blokken in de week van 1 september. Het is een oefening die ik vanaf 2015 nog meer zou willen doortrekken, zodat Eén nog meer kan verrassen en ook op lange termijn voor alle Vlamingen relevant blijft.”

Nieuwe titels en nieuwe seizoenen

Eén verrast dit najaar met nieuwe titels in verschillende genres. Er komen ook heel wat nieuwe seizoenen aan van programma’s die gesmaakt werden door de kijker.

Vlaamse fictie

Een van de blikvangers is De biker boys, een nieuwe humoristische fictiereeks van Bart De Pauw. Daarin proberen drie bekende avonturiers krampachtig een reisprogramma te maken, maar dat loopt niet zoals ze gehoopt hadden. Stilaan zal the making of interessanter blijken dan het goedbedoelde programma zelf. Ben Segers, Jonas Van Geel en Bart De Pauw spelen de rollen van de drie vrienden-avonturiers, Umesh Van Gaever kruipt in de huid van hun fixer Haldis.

De feelgoodreeks Vriendinnen vertelt het verhaal van de jarenlange vriendschap van Eva en Nel, en hun liefdes en ontgoochelingen. En dat van meteen na de Tweede Wereldoorlog tot in 2014. Charlotte De Bruyne en Anemone Valcke schitteren als de vriendinnen in hun jongere jaren en Veerle Eyckermans en Veerle Dobbelaere vertolken de vriendinnen in de tweede helft van hun leven.

Clara Cleymans kruipt opnieuw in de huid van Helena De Ridder, de substituut van het parket van Gent. In het nieuwe seizoen van De Ridderloopt ze er de havenschepen tegen het begeerlijke lijf, een rol voor Louis Talpe.

Ontspanning

Eén maakt ook tijd voor ontspanning; niet alleen op zondagavond maar ook tijdens de week.

Adriaan Van den Hoof maakt dit najaar zijn presentatiedebuut op Eén met de humoristische panelshow Normale mensen, een programma over – de titel zegt het al – normale mensen. Op het eerste gezicht dan toch, want alle normale mensen in het programma hebben een niet zo normaal verhaal. Ook Jan Van Looveren werkt aan een gloednieuw programma voor Eén, dat later dit najaar zal worden uitgezonden.

September is comedymaand bij Eén, met elke woensdag theatershows van onder meer Henk Rijckaert, Els de Schepper en Adriaan Van den Hoof inComedy Tour. En verder komt er ook een gloednieuwe eindejaarsquiz.

Bart De Pauw presenteert vanaf september een derde seizoen van Twee tot de zesde macht. Anciens van de zesde macht Maaike Cafmeyer, Tom Waes en Jeroen Meus versterken hun rangen met drie nieuwe gezichten: Ella Leyers, Regi Penxten en Jani Kazaltsis.

In een nieuw seizoen van Beste vrienden neemt Bruno Wyndale onder meer de vriendenduo’s Clara Cleymans en Dahlia-Pessemiers-Benamar, Erik Van Looy en Philippe Geubels en Jelle De Beule en Guga Baúl mee naar een onbekende bestemming. In Sing that song verwelkomen Peter Van de Veire en zijn pianisten Florejan en Hannes elke week het kruim van de Vlaamse muziekwereld.

Human interest en maatschappelijke thema’s

Eén heeft een lange traditie in kwaliteitsvolle human interest en verhalende reality. Ook daarin wil de zender zich dit najaar blijven onderscheiden. In Goed volk trekt Jeroen Meus naar zes gemeenschappen die hem vaak als kind al fascineerden. Het zijn gemeenschappen die, elk op hun manier, moeilijk te doorgronden zijn. Via de keuken – en met de hulp van zijn eigen ontwapenende persoonlijkheid – probeert Jeroen hen te ontdooien.

In Flying doctors vertrekken drie dokters en een piloot naar Afrika voor de missie van hun leven. Ze willen een Cessna 206 naar het Virungapark in Congo brengen, waar het een nieuw leven zal krijgen als medisch evacuatietoestel. Onderweg moeten ze geregeld stoppen om te tanken, maar ze maken gebruik van die gelegenheid om ontwikkelingsprojecten in Afrika te bezoeken en in de kijker te zetten.

In de nieuwe documentairereeks Buitengewoon volgen drie geroutineerde verhalenvertellers acht jongeren met een beperking. Ze laten daarbij ook de jongeren zelf uitgebreid aan het woord. Buitengewoon zet daarmee een onderbelicht onderwerp op de agenda en brengt een unieke inkijk in het leven van jongeren met een beperking.

Wie is die nieuwe, positieve generatie die elk jaar vanuit alle hoeken van de wereld afzakt naar Tomorrowland om samen te dansen en te feesten? De nieuwe reeks People of tomorrow zoekt diehard fans op in hun thuisland voor een authentiek portret, en volgt hen tegelijkertijd ook tijdens hun festivaltrip.

In Beroepen zonder grenzen werken vier collega’s een week lang zij aan zij met hun vakgenoten in het buitenland. Of het nu gaat om vrachtwagenchauffeurs in Suriname, grafdelvers in de Filipijnen of medewerkers van een takeldienst in Canada; de ontmoetingen en verblijven zijn vaak een echte eyeopener voor de collega’s uit beide landen.

Sport op Eén

Het is nog maar enkele weken geleden dat de Rode Duivels het land in rep en roer zetten, maar binnenkort verschijnen ze alweer aan de aftrap. Vanaf september begint de nationale ploeg aan de kwalificatiecampagne voor het EK 2016; een campagne die opnieuw vele Vlamingen zal beroeren en vanaf september dan ook te zien zal zijn op Eén. Karl Vannieuwkerke, Maarten Vangramberen en Ruben Van Gucht gidsen de kijker doorheen de campagne. Op zondag zet Sportweekend het belangrijkste sportnieuws op een rij en in december is er het Sportgala.

Vaste waarden

Nieuws en informatie

Het journaal blijft de ruggengraat van het Eén-schema, maar ook de andere nieuws- en informatieprogramma’s zijn klaar voor een nieuw seizoen. Op woensdag heeft de kijker een vaste afspraak met Volt, dat op een onderhoudende manier onderwerpen brengt die iedereen aanbelangen. Later dit najaar zet Ook getest op mensen die woensdagtraditie verder met informatie over lichaam en welzijn. Op donderdag staat Koppen garant voor sterke journalistieke reportages en op maandag biedt Koppen XL de kijker de beste reportages uit het internationale aanbod. Op zaterdag gaat Guy Janssens dieper in op de economische actualiteit in De vrije markt en op zondag presenteert Ihsane Chioua-Lekhli De zevende dag voortaan samen met Tim Pauwels.

Elke dag op de afspraak

De vaste waarden keren terug, maar niet zonder te vernieuwen of af en toe voor een verrassing te zorgen.

Iedereen beroemd pakt in zijn derde seizoen uit met een heleboel nieuwe rubrieken. Zo maakt de pendelquiz plaats voor de tanktest en trekt een reporter langs een rechte lijn door Vlaanderen – dwars over of door de hindernissen die ze op haar weg tegenkomt. Ben Crabbé viert in de eerste week van september de twintigste verjaardag van Blokken met een bijzondere verjaardagsweek, en Jeroen Meus kookt vanaf 25 augustus op het strand in Dagelijkse kust. Vanaf 8 september neemt hij weer zijn intrek in de keuken voor Dagelijkse kost.

Na een zomer nagelbijtend afwachten en veel speculatie op de sociale media zitten de THUIS-kijkers op de eerste schooldag goed bij Eén voor de start van het twintigste seizoen. Daags voordien kunnen ze hun geheugen al opfrissen met de heruitzending van de extra lange seizoensfinale.

En er waait een frisse wind door Café Corsari. De stamgast zal voortaan een hele week blijven plakken, zoals het een echte stamgast betaamt. Bent Van Looy, Maaike Cafmeyer en William Boeva hebben hun komst al bevestigd. Daarnaast doen Tomas en Freek een beroep op wekelijks terugkerende vaste gasten – één voor elke dag van de week. Zo dompelt Lieven Scheire het café iedere week onder in de wondere wereld van de wetenschap en duikt Jef Neve in de muziekgeschiedenis. Freek en Tomas zelf zullen Café Corsari voortaan afwisselend presenteren, zodat hun gasten alle kans krijgen om te schitteren.

Ontdekken en wegdromen in het weekend

In Vlaanderen vakantieland gaat Saartje Vandendriessche samen met chocolatier Dominique Persoone op expeditie in Indonesië. Ze neemt er deel aan een tocht voor het goede doel. THUIS-acteurs Tina Maerevoet en Bill Barberis trokken dan weer samen met de caravan door Ierland. InGroenland laat Bartel Van Riet vlak voor de start van de werkweek nog even de deugddoende aanwezigheid van de natuur voelen. En nog meer natuurschoon is er in de tweede reeks van Planeet Kuifje, waarin Chris Dusauchoit de kijker meeneemt naar avontuurlijke bestemmingen. Later dit najaar trekt hij naar India om er de schitterende kleurrijke natuur en dierenwereld te ontdekken in Dieren in nesten, al brengt hij natuurlijk ook opmerkelijke dierenverhalen uit eigen land. En ook dit najaar zorgt Geert Hoste op zondagavond voor de vrolijke noot.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: