In het voorjaar programmeert Canvas op zondagavond een derde reeks van het culturele praatprogramma LUX, voortaan zonder XL en in een licht gewijzigde formule. Gastheer Luc Janssen ontvangt opnieuw wekelijks een gast om samen met hem of haar een klein uurtje te praten over de liefde voor cultuur. No nonsense, ongeremd en altijd vanuit de verwondering dat er nog veel moois te ontdekken valt.

De gasten van Luc vertellen in LUX aan de hand van door hen zelf gekozen fragmenten over hun culturele voorkeuren. LUX woont niet langer in een loft maar in een stijlvolle televisiestudio. Schermen van licht creëren ruimte voor de essentie: een goed gesprek en fascinerende fragmenten. Het derde seizoen LUX krijgt zo een geheel eigen visuele signatuur. Én een levend publiek.

De eerste gast: Jean Paul Van Bendegem
De eerste gast van de nieuwe LUX-reeks is meteen een klepper. Jean Paul Van Bendegem is hoogleraar logica en wetenschapsfilosofie, decaan van de faculteit letteren en wijsbegeerte aan de VUB, gastprofessor aan de UGent. Maar ook: pianist in zijn vrije tijd, denker en doener, én een groot cultuurliefhebber. Velen kennen hem van zijn optreden in De Slimste Mens (waar hij niet won wellicht omdat hij ‘au fond’ te slim was), anderen wellicht van zijn vreemdsoortig boek, ietwat merkwaardig getiteld ‘Over Wat Ik Nog Wil Schrijven’. Bovendien lijkt de professor enigszins op Jezus, al is hij zelf naar eigen zeggen een “gelovige atheïst”, maar dan eentje met een open vizier.

In LUX vertelt Jean Paul Van Bendegem met opmerkelijk veel vuur over zijn liefde voor muzikaal minimalisme, over hoe jaloers hij is op het talent van het stripduo Schuiten & Peeters en hoe graag hij beide legendes eens zou ontmoeten. Dat laatste komt voor mekaar.

Ook zijn vreemde fascinatie voor cijfers en logica komt aan bod, en er blijkt een rechtstreekse link te bestaan met de methodiek van… Sherlock Holmes. Bovendien herkent Van Bendegem in Holmes een bloedbroeder waar het zijn stuntelige omgang met vrouwen betreft. En er zijn de wiskundige spelletjes van cultregisseur Peter Greenaway. En er is nog zoveel meer, want de eerste gast van Luc Janssen is een multimens met een giga-googlebrein. Een prof met een geheel eigen code.

Vindt Hoet Het Goed?
Net klaar met zijn curatorschap in Herford, Duitsland, voorziet de eminentste aller kunstpausen LUX wekelijks en geheel exclusief van commentaar in de vorm van een afsluitende videocolumn: Vond Hoet ‘t Goed? Jan Hoets hoogsteigen recensie van de net afgelopen aflevering van LUX is liefdevol maar kritisch, humoristisch maar meedogenloos, leerrijk maar entertainend. Kortom: 100% Hoet. Het begin van Vond Hoet ’t Goed? is te zien op het einde van de uitzending, het vervolg en nog veel meer meteen na de uitzending op de website van LUX.

LABO de LUX
Terug van weggeweest is LABO de LUX: een LUXueuze virtuele galerie voor elke cultuursurfer, stijlvol geëtaleerd op de vernieuwde website www.canvas.be/LUX. Muziek, video’s, foto’s, soundscapes of grafisch werk: alles kan in LABO de LUX. En net als bij de vorige editie van het Labo, worden de meest eigenzinnige en beste creaties in elke categorie beloond met exclusieve prijzen.

Daarnaast bevat LUX online ook alle programmainfo, trailers, praktische info en korte bio’s van de gasten, met video- en audiofragmenten. En de videocolumn: Vindt Hoet Het Goed?

LUX met Jean Paul Van Bendegem: op zondag 4 januari om 21.00 uur (hh op maandag 5 januari om 1.15 uur en op zaterdag 10 januari om 13.30 uur op Canvas en op vrijdag 9 januari om 22.35 u. op Canvas+)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: