Vorige week bezocht Luk Alloo de Vlaamse Armand in de San Antonio-gevangenis op Isla Margarita, Venezuela. In de vijfde aflevering van Alloo in de Buitenlandse Gevangenis op donderdag 12 maart 2015 blijft Luk nog even in Venezuela, waar hij met Wendy terugkeert naar de vrouwengevangenis van Los Teques. Hij krijgt toelating om er te filmen, maar mag niet doen wat hij wil. Luk wordt op de voet gevolgd door vier personen van het ministerie van Justitie en is verplicht Spaans te spreken met de gevangenen.

Dat is uiteraard een vorm van censuur, maar ik was al blij dat ik legaal en dus ook officieel kon filmen in een vrouwengevangenis”, zegt Luk Alloo daarover. “Veel landen antwoorden immers 'neen' op de vraag of ik hun gevangenissen mag bezoeken. En ik wilde de omstandigheden waarin Wendy heeft geleefd, wel eens met mijn eigen ogen zien.

Wendy zat 5 jaar lang in een Venezolaanse cel wegens drugssmokkel. Haar verhaal lijkt uit een film geplukt. “Ik wilde snel veel geld verdienen om mijn vier kinderen een betere toekomst te bieden”, vertelt Wendy. “Ik had het financieel heel moeilijk en mijn toenmalige Jamaicaanse vriend heeft dan maar een drugssmokkel opgezet. Ik was naïef en stond helemaal niet stil bij de mogelijke gevolgen van zo’n delict. Aan een gevangenisstraf heb ik nooit gedacht”.

Na een korte vakantie werd er tijdens de terugvlucht drie kilogram cocaïne in haar bagage verstopt. “Ik dacht dat ik er mee weg zou komen”, reageert Wendy. “Ik droomde van een eigen huis en een nieuwe wagen en wilde daar een risico voor nemen. Men had mij ook een groot bedrag beloofd, maar het werd een nachtmerrie”. Wendy werd op de luchthaven van Caracas opgepakt en maanden later veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf.

Luk Alloo keert met Wendy terug naar de gevangeniscel - in de National Institute of Female Orientation - waar ze 5 jaar leefde en overleefde. Al die tijd heeft ze haar vier kinderen niet gezien. “Dat was onleefbaar. Ik kocht vier knuffeldieren en gaf ze elk een naam van één van mijn kinderen. Zo kon ik mijn moederrol psychologisch verder spelen, dat was de enige manier om psychisch te overleven”.

In de vrouwengevangenis van Los Teques praat Luk Alloo met enkele gevangenen, onder wie Christel. Zij was medeplichtig in een drugstransport en werd veroordeeld tot acht jaar cel, waarvan ze nu al vier jaar heeft uitgezeten. “Ik heb veel spijt van mijn daden”, getuigt Christel.

De volledige afleveringen van Alloo in de Buitenlandse Gevangenis zijn na uitzending 4 weken lang gratis te bekijken via vtm.be en via de VTM app.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: