Lombok Festival, een van de satellietprogramma’s van Le Guess Who?, keert dit jaar terug op vrijdag 8 november. Het gratis toegankelijke festival is een viering van de culturele diversiteit van de Utrechtse wijk, opgezet in samenwerking met verschillende locaties, muzikanten, sleutelfiguren en bewoners in Lombok.

Tijdens Lombok Festival vinden op verschillende locaties in de wijk optredens en activiteiten plaats, met naast muziek ook exposities, poëzie, lezingen, dans en speciale samenwerkingen. De Ulu Moskee opent de deuren voor rondleidingen aan festivalbezoekers en op een eetmarkt op het Moskeeplein laten thuiskoks uit de wijk je proeven uit allerlei wereldkeukens.

Veel programma door de wijk zelf
Lombok Festival werd in 2017 opgericht met als doel om samen met de wijk een festival te organiseren. Bewoners en ondernemers in de wijk worden actief uitgenodigd een bijdrage te leveren aan het programma, wat ook dit jaar sterk het geval is. Deelnemende locaties - net als voorgaande jaren - zijn Molen de Ster, Antoniuskerk, De Voorkamer, Wishing Well West, Levantine, Ubuntuhuis en Kopi Susu. Nieuwe locaties in 2019 zijn er in de vorm van Perron West, Instock Utrecht en The Anthony Hotel.

Wishing Well West presenteert onder meer een optreden van de muzikanten Najib Cherradi & Sandib Bhattacharya: een speciale en exclusieve samenwerking waarin ze een combinatie brengen van traditioneel Indiase en Andalusisch-Afrikaanse geluiden.

De Voorkamer, ontmoetingsplek in de wijk, organiseert onder meer een dialoog over het samenleven in het veranderende Lombok en presenteert een aantal storytellers en muzikale acts vanuit allerlei verschillende muziektradities. Casco Art Institute is bij de Voorkamer aanwezig met een koffiemobiel: hier gaan kunstenaars Merel Zwarts en Babi Badaloy gesprekken aan over kunst, meertaligheid en misverstand versus begrip.

Anthony Hotel presenteert een programma samengesteld door Lombokker Peter Hagenaar. In samenwerking met Stichting Titane, een landelijke organisatie die zich inzet voor duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding op de Molukken, maakte Hagenaar een programma rondom de oneerlijke nootmuskaat-industrie op de Banda eilanden. De ‘Nootmuskaat Ceremony’ in Anthony Hotel bestaat uit traditionele muziek uit de Banda, een krijgsdans performance door Pika Nendissa en een modeshow met Molukse kleding door Istemewa.

Het Ubuntuhuis is host van de voorstelling ‘Op Weg Naar Vrijheid’ door Ud-speler Monir Goran en dichter Baban Kirkuri. Deze Koerdische artiesten vertalen hun vluchtverhaal naar een voorstelling die de betekenis van het leven in een vrij land onderzoekt. Op het Moskeeplein is, naast de eetmarkt, onder andere hedendaagse Syrische dans te zien door dansgroep Spotlight Team International.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over