Op woensdag 1 februari gaat het LGBTQIA+ filmfestival PinX van start bij Sphinx cinema in Gent. Een tiende editie, in aanwezigheid van o.a. acteurs Lubna Azabal op de openingsavond (Le bleu du caftan) en Mala Emde bij de slotfilm (Skin Deep). Maar ook de jonge filmmaker Abram Cerda (I Should Feed My Cat), singer-songwriter Eyemèr en mediawetenschapper Joke D'Heer komen langs.

Transformatie!
Van vijf dagen holebifilmfestival in 2013 naar een week lang LGBTQIA+ cinema met uitspattingen doorheen het jaar. Het festival maakte, net als diens omgeving, een transformatie door. Want waar gay films tien jaar geleden nog hun plek zochten in bioscoopzalen, is het intussen wel duidelijk: the future is queer!

Maar wat is queer cinema? Is queer revolutionair? Met films die vragen stellen in plaats van ze te beantwoorden, geeft het festival de aanzet voor een gesprek. Want film beweegt. Film transformeert constant. Zelfs na het einde verandert het in gedachten van gedaante. En in die beweging gaan we vooruit. Tien jaar is dus lang niet de kers op de taart.

De rode of de blauwe pil?
Vijftien vertoningen en negen Belgische premières in zeven dagen, waarvan twee langspeelfilms en een kortfilm uit het land met de meeste LGBTQIA+ doden (Brazilië) om aan te kaarten dat jezelf zijn nog altijd niet overal lukt in veilige omstandigheden. Maar dat zelfs dan queer joy en verbondenheid de insteek kan zijn.

Het plezier zit soms in nieuwe interpretaties. Durven anders kijken! Tijdens een queer reading van een van de meest invloedrijke werken uit de popcultuur gemaakt door trans personen, geeft mediawetenschapper Joke D'Heer een kritische lezing aan 'The Matrix' (1999) en verkent het publiek de film als trans allegorie.

Durven luisteren
En hoewel er niet één waarheid is, rijst de vraag: zullen we elkaar ooit echt vinden en aan welke kant van het spectrum dan wel? Kunnen we via film én taal dichter bij elkaar komen? Naast een filmprogramma met prijzenpakkers zoals 'Skin Deep' (Queer Lion, Venetië 2022), 'Three Tidy Tigers Tied a Tie Tighter' (Teddy Award, Berlinale 2022), 'Unidentified Objects' (Publieksprijs LA Outfest 2022) en 'Blue Jean' (Publieksprijs Venetië 2022) en een bijzondere selectie kortfilms waaronder bijvoorbeeld 'Hideous' met Oliver Sim van The xx, zoekt PinX naar verbinding in enkele activiteiten:

Een pinkwashing workshop door Spreekhond, bijvoorbeeld, want representation matters. Een talk van Madonna Lenaert rond gender en het gebruik van pronouns, georganiseerd in samenwerking met het Gents kunstenoverleg. Een zondags ontbijt voorafgaand aan de ontroerende documentaire 'Liefsteling'. Melancholische indie muziek van Humo's Rock Rally finalist Eyemèr. Een Queer FilmQuiz, om weetjes te testen maar vooral ook de kracht van samenwerking. Je kan er zelfs een jaar lang gratis film mee winnen. Recepties door Coeur Catering. Een mini expo met werk van de Libanese kunstenaar Pauline Maroun, getiteld 'Portraits of a living opinion'. Zelfs de maandelijkse Senioren Filmdag in Sphinx cinema is deze week een beetje "PinX".

Dit en meer moois, tot en met dinsdag 7 februari in Gent!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over