© Dimitri Vanlommel

Leki brengt een nieuwe single uit. Peculiar Places is misschien wel de meest persoonlijke single sinds lang van Leki. Wie ooit de reportage ‘Verloren Land’ heeft gezien op Canvas kan er al iets bij verzinnen. Leki wil het levenswerk van haar vader voortzetten. Bouwen aan leven , het heropbouwen van het ziekenhuis waar haar vader ooit aan begonnen is , is ook haar levenswerk geworden. Peculiar Places is de start van heel het project. Met deze single, die ze voor het eerst live voorstelde op Mano Mundo is bedoeld als “eerste steen” van haar werk. De funderingen liggen er … de muren staan er … met de opbrengst van deze single wil ze alvast de andere bouwstenen aanleveren voor het ziekenhuis …

Bouwen aan leven (ziekenhuis project Malambu)
Het begon allemaal in 1995 toen de vader van Karoline “Leki” Kamosi een van zijn dromen trachtte te verwezenlijken: het bouwen van een ziekenhuis in zijn geboortedorp in de Kwango streek (provincie Bandundu).

De plannen waren groots en de fundering werd letterlijk en figuurlijk gelegd; maar dan werden de werken noodgedwongen stopgezet door de oorlogssituatie. Papa Leki moest plots het land verlaten.

De constructie (fundering en enkele buiten- en binnenmuren) staat er nog steeds zoals ze destijds werd achtergelaten, en dat terwijl de mensen er echt nood hebben aan een ziekenhuis. Leki wil dan ook koste wat kost de droom van haar vader verwezenlijken om zo de lokale bevolking te helpen.

Het dorp waar het ziekenhuis gebouwd wordt heet Malambu Nzadi, zo’n 300 km van de hoofdstad Kinshasa en vlak bij de Kwango rivier. Meer dan 30 dorpen (ca 250.000 mensen) zouden gebruik kunnen maken van het ziekenhuis eens het er staat.

Via Leki’s vzw Nanda en onder de noemer “Bouwen aan leven” zijn er verschillende initiatieven voorzien om fondsen te werven in 2010, zodat er hopelijk verder gebouwd kan worden begin 2011.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: