Tradities zijn er om in ere te houden. Voor het negende jaar op rij bezet Klara een hele dag lang het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Op zaterdag 17 januari is er in dit gebouw (dat door de renovatie almaar meer van zijn oude luister prijsgeeft) geen zaal of gang of salon te vinden waar geen muziek weerklinkt, theater wordt gespeeld of gesprekken plaats vinden. Voor jong en minder jong en alles daartussen. Klara grijpt een aantal opmerkelijke data aan om u een dag in de gloria te laten beleven. Hallelujah! Met wie anders dan Händel (of zonder umlaut, als we de Engelse schrijfwijze respecteren). In 2009 herdenken we de 250e verjaardag van het overlijden van de veelgeprezen componist die in april 1759 met de nodige luister ten grave werd gedragen in Westminster Abbey.

Het Vlaams Radio Koor en het Collegium Vocale Brugense zorgen voor een gepaste hommage in de Henry Le Boeufzaal. Het Euterpe Baroque Consort eert de meester met het programma ‘Handel, the master of us all’. Nog een componist die de muziekgeschiedenis blijvend zou beïnvloeden is Joseph Haydn. Tweehonderd jaar geleden stierf hij in Wenen, de stad waar hij als lid van het knapenkoor van de Stephansdom zijn muzikale carrière startte. Jarenlang zou hij trouw aan het hof van de kunstminnende Esterházy’s dienen. Pas in de jaren 90 van de 18e eeuw, na de dood van de geliefde prins Nicolaas I Josef, ging ook Haydn zijn geluk in Londen beproeven. En wie ook het kanaal overstak, is Felix Mendelssohn. Het muzikale wonderkind uit Hamburg werd in Londen met open armen ontvangen. In 2009 vierden we de 200e verjaardag van zijn geboortedag. Het avondconcert met het Brussels Philharmonic en soliste Jennifer Pike belooft een prachtige tribute te worden aan beide componisten.

Voorts brengt Klara ook hulde aan uitvoerders van hier en nu. Kurt Van Eeghem zal zanger en dirigent René Jacobs een uur aan de tand voelen over leven en werk. Eind november werd het Leuvense koor Camerata Aetas Nova winnaar van de wedstrijd Koor van het Jaar. Zij geven het startschot van Klara in het Paleis.

Voor de rest kan ik u alleen maar aanbevelen om het wederom prachtige programma van deze Klara-hoogdag aan een nader onderzoek te ontwerpen en uw keuze te maken. Toon Tellegen serveert ons zijn dierenverhalen, Jean-Pierre Rondas praat met Herman en Eric Van Rompuy en Compagnie Carlotta bewerkt Oscar Wilde. U kan de tentoonstelling ‘Boeddha’s Glimlach’ bezoeken, op zoek gaan naar Britse sporen in de hoofdstad of onze eigen Paul Rans aan het werk zien met liederen over oorlog en vrede in de Westhoek. Kortom, u wordt verwend. Geniet ervan met volle teugen.

Klara in het Paleis zaterdag 17 januari 2009, 12 - 24 uur in het paleis van schone kunsten

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: