Nirvana is onder luisteraars van radiostation KINK de populairste band uit de jaren negentig, op de voet gevolgd door Pearl Jam en Foo Fighters. Het nummer Black van Pearl Jam is gekozen tot beste nummer uit het decennium en voert daarmee de KINK 90's Top 100 aan die vrijdag 6 september op het station te horen is.

De afgelopen maand konden KINK-luisteraars hun favoriete 90's tracks doorgeven via de KINK-site. De acts met de meeste stemmen zijn:

  1. Nirvana
  2. Pearl Jam
  3. Foo Fighters
  4. Radiohead
  5. Oasis
  6. Metallica
  7. Smashing Pumpkins
  8. Alice in Chains
  9. Beastie Boys
  10. Blur

De top 10 van de lijst ziet er als volgt uit:
1 Pearl Jam Black
2 Foo Fighters Everlong
3 Nirvana Smells Like Teen Spirit
4 Radiohead Paranoid Android
5 Rage Against The Machine Killing in the Name Of
6 Oasis Champagne Supernova
7 Red Hot Chili Peppers Under The Bridge
8 Metallica One
9 Green Day Basket Case
10 Alice in Chains Would?

De hele KINK 90's Top 100 staat op KINK.nl en wordt uitgezonden op vrijdag 6 september van 10 tot 18 uur. De presentatie is in handen van Michiel Veenstra, Tim op het Broek, Tessa Mol en Jasper Leijdens.

"De jaren 90 zijn van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van alternatieve muziek", zegt KINK programma-directeur Michiel Veenstra. "Grunge en Britpop waren het tegengeluid van alle euro-house, boybands en happy hardcore. Het is niet voor niks dat in 1995 dat geluid een eigen station kreeg in de vorm van Kink FM, dat voortleeft in het huidige KINK. We laten hier veelvuldig de nieuwste alternatieve muziek horen, maar in deze trip down memory lane laten we vrijdag nog eens goed horen hoe de basis van veel die muziek in de 90's werd gelegd".

Zowel voor als na de uitzending van de 90's Top 100 zullen de tracks die de lijst net niet hebben gehaald te horen zijn in de programma's KINKSTART en KINK KAFE. Op het non stop themakanaal KINK DNA CLASSICS is bovendien het hele weekend alleen maar muziek uit de jaren '90 te horen, inclusief een non-stop herhaling van de Top 100 op zaterdag 7 september.

KINK is voor liefhebbers van Queens of the Stone Age, De Staat, Oscar and the Wolf, The War on Drugs, Florence and the Machine, Greta van Fleet, The 1975, Muse, EUT en Gorillaz. Mensen die graag naar festivals gaan en regelmatig een concert in het clubcircuit meepikken. Mensen voor wie muziek een eerste levensbehoefte is, die benieuwd zijn naar wat er voor Nirvana was en wat er volgend jaar speelt.

KINK is sinds 1 februari 2019 te ontvangen via DAB+, de digitale opvolger van FM. DAB+ is gratis in de ether te luisteren met een geschikt radiotoestel - inmiddels zijn daar in Nederland meer dan 1 miljoen exemplaren van verkocht. Daarnaast is KINK ook online te ontvangen: via de eigen app, website, op het wereldwijde TuneIn platform, op Sonos-apparatuur: alles dat online radio ontvangt.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over