Op 19 december 2016 host Jacle Bow een unieke avond in de AB voor Music For Life: Artists For India. Daarmee willen ze enerzijds Nobelprijs-nominee Jeanne Devos bedanken voor haar nooit aflatende strijd tegen onrecht én anderzijds Jeanne's Indische organisatie 'National Domestic Workers Movement' financieel ondersteunen.

Jeanne Devos: "Het is al lang een droom dat er een Music For Life actie op poten zou gezet worden voor ons werk in India. Dit is zo'n blije verrassing!"

Jacle Bow begeleidt die avond, als huisband, het kruim van de Belgische muziekwereld: Adamo, Clouseau, Frank Vander Linden, Wannes Cappelle en Guy Swinnen & Willy Willy zeiden spontaan 'ja' op de vraag om deel uit te maken van dit speciale concert. Jacle Bow brengt ook 'topnotch' gastmuzikanten mee, waaronder op drums Mario Goossens (Triggerfinger) en op toetsen David Poltrock (Hooverphonic, De Mens). Roos Van Acker (Studio Brussel) neemt de presentatie voor haar rekening.

Jeanne Devos stapte in 1960 de boot op richting India in de veronderstelling dat ze haar thuisland en familie nooit meer zou terug zien. In de slumbs van Bombay wijdde ze haar leven aan mensen die in nood waren. Ze startte er een movement om één van de meest precaire groep van de Indische samenleving te ondersteunen : Domestic workers. Voornamelijk kinderen en jonge vrouwen die het huishouden doen van andere families en als (seks)slaven worden behandeld. Aanvankelijk verklaarde iedereen haar gek dat ze net die groep van werknemers wilde verdedigen, maar Jeanne volhardde in haar missie en vandaag is haar organisatie 'National Domestic Workers Movement' over heel india uitgegroeid. In 2005 werd Jeanne terecht genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Jacle Bow is een opkomende Brusselse band, getekend bij Warner Music en Artist In Residence 2015-2016 van de AB. De keuze voor de grote zaal van de AB voor dit concert was dan ook evident. Bassist van Jacle Bow, Karel Van Mileghem, maakte eerder dit jaar in opdracht van ACV Voeding & Diensten een documentaire over het leven en werk Jeanne en leerde haar zo van dichtbij kennen. Toen hij hoorde dat Jeanne, die ondertussen 81 is, dit najaar voor de laatste keer naar India trok, dacht hij meteen aan Music For Life : "Jeanne is de Belgische grootmoeder van het goede doel, hoog tijd dus om een Music For Life actie voor haar te organiseren." De opbrengst van de ticketverkoop gaat integraal naar National Domestic Workers Movement.

Jeanne’s werk en organisatie in India, de National Domestic Workers Movement, wordt sinds jaren ondersteund door de vakbondsorganisatie ACV Voeding en Diensten. Deze vakbond verdedigt in België o.m. de belangen van de vele duizenden werknemers uit de gezinszorg en de dienstencheques. De ervaring die ACV Voeding en Diensten verworven heeft in haar strijd voor betere loon- en arbeidsvoorwaarden in België deelt zij met Jeanne’s organisatie. Mede hierdoor zijn de levens-en werkomstandigheden van vele honderdduizenden domestic workers in India aanzienlijk verbeterd.

Artists For India, geïnspireerd op George Harrison's Concert For Bangladesh, wordt een amalgaam van muziekklassiekers en verrassende samenwerkingen, met topartiesten die nooit eerder samen het podium deelden.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: