(c) European Council Newsroom

Toenemende migratie, de nakende brexit, het opkomend nationalisme: de Europese Unie heeft het niet onder de markt de laatste jaren. Hoe gingen de Europese leiders om met die uitdagingen? Inside Europe. Ten Years of Turmoil blikt samen met hen terug op die woelige jaren. Zij zaten aan de tafels waar de belangrijke beslissingen werden genomen en vertellen nu hoe dat ging.

Met de brexit en de Europese verkiezingen in aantocht kijkt Canvas naar de recente geschiedenis van de Europese Unie en zijn onzekere toekomst. Met getuigenissen van onder meer Donald Tusk, Nicolas Sarkozy, François Hollande, Jean-Claude Juncker, Matteo Renzi en Mark Rutte.

Inside Europe. Ten Years of Turmoil is een reeks van Brook Lapping Productions.

Voor het eerst geven de topadviseurs van Brits premier David Cameron, onder wie George Osborne en William Hague, een inkijk in de discussies die leidden tot de beslissing waarvoor Cameron de geschiedenis in gaat: het houden van een Brits referendum over het lidmaatschap van de EU.

Premier Cameron deed wanhopige pogingen om Europese leiders te overtuigen een nieuwe deal af te sluiten over het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië. Topleiders, onder wie de presidenten Tusk, Sarkozy en Hollande, en commissievoorzitter Juncker onthullen de details van hun onderhandelingen met Cameron.

Bij een glas bier in Praag of aan het diner op het Chequers landgoed, probeert Cameron zijn partners te overhalen om Groot-Brittannië opnieuw meer zelfbeschikking te geven in zijn relatie met Europa. Maar hij krijgt geen gehoor. Een meerderheid van de Britten zal er uiteindelijk voor kiezen om de Europese Unie te verlaten.

De eurocrisis stelt Europese tegenstellingen op scherp. Griekenland staat op de rand van het bankroet. Het vuur van de Franse president Nicolas Sarkozy clasht met de rigide rationaliteit van Duits bondskanselier Angela Merkel.

Miljarden euro’s worden in de economie gepompt, betogingen tegen Europese bezuinigingen monden uit in rellen en over heel Europa breken populistische bewegingen door.

Het meest ambitieuze project van de EU - de euro - staat op instorten en Griekenland dreigt de struikelsteen te worden waar Europa over dreigt te vallen. Wolfgang Schauble en Yanis Varoufakis, zijn allebei minister van financiën van een land in de eurozone, maar daar houden de gelijkenissen op

In de zomer van 2015 brachten honderdduizenden vluchtelingen en migranten uit Noord-Afrika en Syrië verdeeldheid in Europa. Duits bondskanselier Angela Merkel’s test met haar motto ‘Wir Schaffen Das’ de fundamentele principes van de EU tot het uiterste.

Topleiders, van Donald Tusk en Jean-Claude Juncker tot premiers Matteo Renzi en Mark Rutte, en president Francois Hollande, onthullen enkele van de grootste botsingen die de Europese Raad ooit heeft beleefd

Drie weken lang, vanaf donderdag 21 maart om 21.20 u. op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer informatie
Meer over