Nu de toetsen en examens voor de deur staan, moeten duizenden leerlingen beginnen te studeren. Voor veel kinderen is dat geen fijne periode, maar sommigen gaan echt door een hel. Op maandag 3 juni brengt Karrewiet Plus op Ketnet een reportage over faalangst; daarin vertellen Charlotte en Lore wat faalangst met hen doet.

1 op de 10 kinderen heeft last van een ernstige vorm van faalangst. Ze hebben schrik om te mislukken, schrik dat de toets té moeilijk zal zijn en twijfelen aan zichzelf. Faalangst begint vaak al bij kinderen van de lagere school. Zowel jongens als meisjes krijgen ermee te maken. Met de toetsen in het vooruitzicht brengt Karrewiet Plus op maandag 3 juni getuigenissen van twee meisjes:

Charlotte is tien. Faalangst beheerst haar leven:
“Tijdens de toetsenweek ben ik sowieso een week ziek. Sowieso! Dan moet ik echt overgeven van de buikpijn. Ik begin ineens helemaal te flippen eigenlijk. Het is ooit zo erg geweest dat ik eens uit de klas ben gelopen.”

Lore is twaalf, zij zit in het eerste middelbaar. Vooral op zondagavond heeft ze het heel moeilijk.
“Een zondagavond is altijd heel moeilijk voor mij. Dan kan ik echt niet slapen en pieker ik altijd over maandag. Dan maalt het in mijn hoofd: Moet ik nog iets doen? Gaat het wel lukken? Dan kán je gewoon niet slapen, want je bent er de hele tijd mee bezig.”

Faalangst aanpakken
Sinds kort gaat het beter met Lore. Lore en Charlotte worden begeleid door Kris Ost, een kindertherapeute die dagelijks in contact komt met kinderen met faalangst. Ze werkt vooral aan het zelfvertrouwen van de kinderen. Een paar tips die ze geeft aan jongeren met faalangst zijn:
- Iedereen is af en toe onzeker. We praten er niet zo graag over en daardoor lijkt het soms of je de enige bent. Dat is niet zo!
- Fouten maken mag. Je kan er uit leren.
- En ten slotte: blijf positief denken en focus je op de dingen die wél goed gaan. En vergeet vooral niet dat je soms meer kan dan je denkt!

Ook voor de ouders van kinderen met faalangst heeft Kris enkele tips:
- Zorg voor een rustige sfeer .
- Toon en verwoord je waardering voor de inzet van je kind. Dat werkt meer motiverend dan goede punten verwachten.
- Help je kind zichzelf te organiseren. Daarbij zijn momenten van fijne ontspanning noodzakelijk.
- Je kind is zoveel meer dan schoolresultaten!
- Fouten maken mag! Je kind kan alleen al doende leren en daarbij helpt benoemen van wat al wel goed verloopt.
- Als kinderen erg twijfelen aan zichzelf hebben ze bovenal nood aan mensen die in hen blijven geloven tot ze het zelf weer kunnen!

Over Karrewiet Plus
Terwijl het jeugdjournaal Karrewiet de Ketnetters elke dag op de hoogte houdt van allerlei nieuws uit Vlaanderen en de wereld, gaat Karrewiet Plus elke maand dieper in op één bepaald onderwerp. Dat onderwerp komt uitgebreid aan bod in een reportage van tien minuten. Op de website kunnen Ketnetters mee discussiëren over de onderwerpen en hun eigen ervaringen delen.

Karrewiet Plus: ‘Ik kan het niet!’: op maandag 3 juni om 18.55 u. op Ketnet.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: