De breedgedragen renovatie en doorstart van de Hnita Jazz Club in Heist-op-den-Berg werd dinsdagavond in De Singel in Antwerpen bekroond met de Ultima voor Cultureel Ondernemerschap. ‘De Hnita Jazz Club verdient het om te winnen vanwege de vernieuwende aanpak bij zakelijke projecten, de sterke reputatie met internationaal artiestenbereik, de grote maatschappelijke impact in een niet-stedelijk gebied en de volgehouden inspanning om koste wat het kost een gemeenschap met elkaar te verbinden,’ aldus het juryrapport van de Vlaamse Cultuurprijzen. “Dit resoneert mooi met het verleden,” vertelt vrijwilliger Nicole Van Bael. “Een pluim op de hoed van de meer dan 200 gedreven vrijwilligers die zich financieel en feitelijk engageren in Hnita.”

De Hnita-Hoeve, de vaste locatie van de Hnita Jazz Club, heropent zijn deuren op 24 september 2022 als moderne en toegankelijke (jazz)club, geworteld in het verleden maar met open vizier naar de toekomst.

Met meer dan 1000 optredens op de teller is de Hnita Jazz Club een van de meest roemrijke jazzclubs van de Benelux. Grote Europese en Amerikaanse artiesten als Chet Baker, Charles Mingus, Gregory Porter, Keith Jarrett, Toots Thielemans, Art Blakey en Bill Evans passeerden de afgelopen 65 jaar in Heist-op-den-Berg. Bezieler Juul Anthonissen leidde de jazzclub tot aan zijn dood in 2008. Na Juuls dood nam zoon Peter de leiding van de club over. Aan geschiedenis en frisse programmering geen gebrek, maar infrastructureel en financieel werd het steeds zwaarder. Met een vernieuwd bestuur van de vzw, de oprichting van een CVBA en een instroom van meer dan 200 vrijwilligers werd in 2018 de Hnita Jazz Club nieuw leven ingeblazen.

Er werden een langetermijnvisie en campagneplan uitgewerkt en het gebouw werd aangekocht en volledig gerenoveerd. Crowdfunding was de sleutel. Iedereen kon aandeelhouder worden in de vennootschap en zo mede-eigenaar van de Hnita-Hoeve. Een giftencampagne via de Koning Boudewijnstichting en een crowdlendingcampagne via Socrowd vulden de noodzakelijke fondsen verder aan. Honderden mensen engageerden zich, verenigingen, middenstand en scholen uit de ruime omgeving droegen hun steentje bij. De toekomst van de Hnita-Hoeve is een project geworden dat door een hele gemeenschap wordt gedragen: het verder uitbouwen van een kwaliteitsvolle jazzclub zonder drempels zowel voor artiesten van diverse pluimage, lokaal, nationaal en internationaal, als voor het brede publiek uit de ruime omgeving. Met ruimte voor experiment en gedragen door vrijwilligers.

“Passie en enthousiasme zijn de krachten die Hnita de toekomst in loodsen”, zegt Peter Anthonissen. “De kracht van Hnita vzw zit in het samenbrengen van menselijk kapitaal, dit project bloeit vooral door de verscheidenheid aan talenten eerder dan door de hoeveelheid centen.”

“Naast de renovatie werd ook een nieuwe organisatiestructuur uitgewerkt”, stelt Nicole Van Bael, “Dit zorgt voor een frisse dynamiek, verbreedt ons draagvlak nog verder en zorgt voor een stabiel toekomstverhaal waarin niemand onmisbaar is.”

Een Ultima voor de Hnita Jazz Club is een bekroning van het vertrouwen en het enthousiasme, het geloof en de passie die uiteindelijk meer dan 500 mensen van over heel het land aan vzw Hnita schonken in de vorm van giften, aandelen, leningen, werkkracht, ideeën of tijd.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: