Van 14 tot en met 17 januari leggen Bruno Wyndaele en Sam De Bruyn de kandidaten van Het spiegelpaleis op de rooster over hun kennis van Vlaamse schoonheidskoninginnen, landschappen en monumenten, taal en politie en rijkswacht. De experten van de week zijn model Véronique De Kock, Vlaanderen vakantieland- reporter Erika Van Tielen, schrijver Herman Brusselmans en politiecommissaris Steven De Smet.

Maandag: schoonheidskoninginnen
Schoonheidskoninginnen spreken tot de verbeelding, maar wat weten de kandidaten van Het spiegelpaleis en de kijkers thuis nu echt over de wereld van de Vlaamse schones? Bruno en Sam delen de quizzers in op basis van hun haar – blond, bruin, zwart, rood, grijs of afwezig, in het geval van de kaalkoppen – en zoeken het uit. De expert van de dag is Véronique De Kock, als model en voormalig Miss België zelf een schoonheidskoningin bij uitstek.


Wat weten de Vlamingen over hun landschappen en monumenten? Bruno en Sam vragen het dinsdag aan vrouwelijke en mannelijke dorpsbewoners, vrouwelijke en mannelijke stedelingen en vrouwelijke en mannelijke verkavelingsbewoners. Erika Van Tielen, die als Vlaanderen vakantieland-reporter heel wat landschappen en monumenten van dichtbij heeft kunnen monsteren, is de expert met dienst.

Woensdag: taal
Hoe zit het met onze kennis van de taal? Bruno en Sam voelen standaardtaalsprekers, tussentaalsprekers en dialectsprekers van beide geslachten aan de tand over taal. Schrijver Herman Brusselmans, die met taal zijn brood verdient, is de expert van de dag.

Donderdag: politie en rijkswacht
Voor de aflevering over politie en rijkswacht maken Bruno en Sam een onderscheid tussen tieners, twintigers, dertigers, veertigers, vijftigers en zestigers. De expert van de dag is Steven De Smet, de hoofdcommissaris van de politie van Gent.

Over het spiegelpaleis
In Het spiegelpaleis gaan Bruno Wyndaele en Sam De Bruyn zes weken lang op zoek naar de ware aard van de Vlaming. Dat doen ze in het Vlaams Parlement, samen met 106 kandidaten uit heel Vlaanderen. Zo houdt Het spiegelpaleis de kijkers een spiegel voor van zichzelf. Elke aflevering focust op een ander thema.

De quizzers in het Vlaams Parlement zijn telkens onderverdeeld in zes categorieën. Uit elke groep kandidaten worden elke dag de zes beste quizzers naar voren geroepen. In vier rondes met meerkeuzevragen en een finale plaatst een van die zes zich rechtstreeks voor de finaleweek. De andere vijf blijven in de quiz strijden voor een van de felbegeerde plaatsen in de finaleweek. Daarin zullen de besten het tegen elkaar opnemen tot er een ultieme winnaar wordt bekroond.

Het spiegelpaleis: van maandag tot en met donderdag om 21.30 uur op één

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: