Brussels indie-vijftal Great Mountain Fire maakte furore met hun albums Canopy (2011) en Sundogs (2015) en komt vandaag terug met nieuw album Movements. Op het derde studioalbum reflecteert de band op het tijdperk waarin zij leven; maatschappelijke kritiek verpakt in de zwoele Great Mountain Fire sound vol groovy beats en warme tonen die we van de band kennen.

Het album is HIER te bestellen. Great Mountain Fire komt in februari voor twee concerten naar Nederland: 18 februari in Q-Factory, Amsterdam, en 19 februari in Hall of Fame, Tilburg. Kaarten zijn nu in de verkoop.

​Great Mountain Fire omarmt de indierock-scene van de jaren ’90 en combineert deze met groovy beats en invloeden uit de afro-funk tot een uitnodigend dansbaar geheel. Ze stonden in Nederland al in 2012 op festivals als ESNS en Motel Mozaïque, en als samen met Alt-J en Ghostpoet in Paradiso.

Vijf jaar geleden begonnen de plannen voor Movements, terwijl de band de opnames voor het album Sundogs nog aan het afronden was in het verlaten Amerikaans Theater; een relikwie van de beroemde Universal Exposition in de Belgische hoofdstad in 1958. Na de tour kwamen ze samen in een houten huisje ten zuiden van de stad om de opnames van hun derde hoofdstuk te beginnen. Van dit huisje vertrokken ze naar een plek in de duinen, om uiteindelijk in hun repetitieruimte – een kelder van 15m2 in het centrum van Brussel – te eindigen. Het album volgt dit nomadische proces en verlegt de grenzen ten opzichte van eerdere producties, mede door de onuitputtelijke inzet van producer en geluidsman Julien Rauis.

In 2020 klopt Great Mountain Fire wederom hard op de deur van de moderne indiepop-wereld. Invloeden van bands als Tame Impala, Parcels of Metronomy zijn op te merken, en samen met slimmigheden uit de vintage funk zorgen deze voor een unieke plek waar grooves en emotie samenkomen. Een zwoele post-disco trip met golvende gitaarsounds en een regenboog aan synthesizers om geen genoeg van te krijgen, waarin de schoonheden en tegenstrijdigheden van het tijdperk waarin we leven recht tegenover elkaar worden gezet.

Het naïeve en kleurrijke artwork is gemaakt door 13pulsions (Manuel Francisco Murillo Perdomo) en legt een nadruk op klimaatproblemen en de urgentie om hier iets aan te doen.

Great Mountain Fire is gevestigd in Brussel en bestaat uit vijf jeugdvrienden dit al sinds de late jaren ’90 in wisselende samenstellingen samen muziek maken: Thomas de Hemptinee (lead vocals, toetsen, gitaar), Antoine Bonan (vocals, toetsen, gitaar), Alexis Den Doncker (vocals, bas), Tommy Onraedt (synthesizers) en Morgen Vigilante (drums en percussie).

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: