Familiefeesten, in sommige families altijd gezellig in andere een heus avontuur. Die we vandaag zagen had toch het meeste weg van een avontuur...

Bernard gaat op pensioen, ook al voelt hij zich nu oud en heeft hij niet veel zin om het te vieren, toch heeft zijn vrouw Brigitte een feestje georganiseerd. Bernard is zeer eigenwijs en conservatief. Alleen hij heeft gelijk! Zijn broer leeft volgens hem in zonde gezien hij homo is. Wie nog meer in zonde leeft volgens hem is de broer van Brigitte, Theo. Hij was priester tot hij over zijn oren verliefd werd op Rene, de broer van Bernard. Hij trad uit en ze wonen nu al enkele jaren gelukkig samen. Diane, de dochter van Bernard, begaat volgens hem een zonde gezien ze voor mannequin studeert. "In uw bloot gat paraderen" is niet echt een beroep vindt hij. De enige die nog een beetje gezond verstand hebben is hij, zijn vrouw en zijn zoon Francis. Maar daar zal Bernard niet meer voor lang zo over denken. Francis is nog student en neemt voor de eerste keer zijn vriendin mee naar huis. Als blijkt dat ze zwanger is valt Bernard bijna flauw. Voor het huwelijk en terwijl hij nog studeert? Dat kan er bij de conservatieve Bernard niet in. Maar Francis en Inge hebben ook goed nieuws, ze gaan trouwen. Toch is Bernard er niet gerust in en vindt hij het allemaal wat te vroeg.

In het stuk blikken we ook eens terug op toen Bernard de leeftijd van zijn zoon had. Ze woonde ongetrouwd samen, waren zwanger voor ze trouwde en ook zijn vader was zeer conservatief. Bernard zwoor dat hij nooit zo conservatief zou worden als zijn vader. In die tijd kwam zijn broer Rene er ook voor uit homo te zijn. En zat Theo nog in het klooster. Maar Bernard steunde zijn broer en vond het toen allemaal geen probleem. Bernard lijkt meer op zijn vader dan hij ooit gewild had... Maar alles verandert als blijkt dat zijn vrouw ernstig ziek is. Een hersentumor, ze zijn er echter op tijd bij en ze kan volgende week al geopereerd worden. Ze spreken af dat ze een groot feest zullen geven als ze terugkomt uit het ziekenhuis. Bernard belooft om de ruzie met hun zoon terug goed te maken zodat hij er ook bij zal zijn. Als Brigitte terugkomt van het ziekenhuis is ze niet meer wat ze geweest is. Het spreken gaat moeilijk en Bernard, ondanks zijn carrière in het onderwijs, heeft niet altijd evenveel geduld. Iedereen is aanwezig voor de fondue Bourguignonne, behalve Francis en Inge. Er is wel voor hen gedekt, maar het is afwachten of het Bernard gelukt is het bij te leggen... Wil je weten hoe alles afloopt? Ga dan zeker eens een kijkje nemen in het EWT theater!

Het is leuk om te zien hoe mensen kunnen veranderen, ook al hebben ze het zelf allemaal meegemaakt. De gelijkenissen met vroeger maken het alleen maar amusanter om naar te kijken. Ook hoe de familie elk op zijn eigen manier meeleeft met Brigitte is mooi om te zien. De acteurs hebben hier een mooie prestatie neergezet. De zaal schoot meermaals in de lach door de grappige woordspelingen. Ook qua timing zat het stuk perfect in elkaar. Het decor bestond eenvoudig weg uit de eettafel, maar veranderde naarmate we in een andere periode zaten. Als we terug gingen in de tijd werd het licht iets donkerder en geler. Ook de schilderijen aan de wand werden dan even vervangen. In de huidige tijd kregen we dan een veel feller licht. In de stukken zonder tekst, waar we enkel uitbeeldingen zagen werd het licht een beetje gedimd wat ook wel een leuk effect had. Kortom het stuk is zeker de moeite om eens te gaan bekijken. Het speelt nog tot en met 20 december in het EWT theater in Deurne.

De cast bestond uit: Theo van Baarle, Magda Peeters, Michaël Zanders, Paul Maes, Liesbeth Adriaenssens, Mathias Daneels, Maja van Honste, Paul Peeters en Lisette Jacobs

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: