Op de slotdag van Filmfestival Oostende blikt de organisator, Les Films du Bord de Mer, tevreden terug op haar derde editie. Niet minder dan 19.800 bezoekers hebben de voorbije 7 dagen Kinepolis of Ciné Rialto Oostende bezocht, of namen deel aan de gaming in de stad. De keuze om films van eigen bodem “in the picture” te stellen wordt in de toekomst verder uitgebouwd door o.a. de organisatie van “De Prijzen van de Vlaamse Film”.

Filmfestival Oostende, met Maurice Engelen als Master van het festival, mocht dit jaar heel wat mooi volk verwelkomen. Naast nationale toppers maakte ook buitenlands talent zoals Karel Roden, Tahar Rahim en Lauren Holly hun opwachting op de rode loper. Maar ook het grote publiek was aanwezig. Vorig jaar kon het festival nog rekenen op 20.200 bezoekers, maar toen duurde het festival ook nog 11 dagen. “Ondanks de tropische temperaturen hebben we in een kortere tijdspanne bijna evenveel bezoekers naar de bioscoop gelokt. Anderzijds zorgde het mooie weer dan weer voor een echte zuiderse festivalsfeer”, aldus Peter Craeymeersch, Gedelegeerd Bestuurder van Les Films du Bord de Mer.

Films van eigen bodem worden het gezicht van het festival
Filmfestival Oostende koos er dit jaar voor om heel wat Vlaamse films in haar programmatie op te nemen : “Meisjes” opende het festival, Julien Vrebos stelde zijn film “Recht in de ogen” voor, de Nederlands-Belgische coproductie “De Laatste Dagen van Emma Blank” ging in Belgische première en vanavond sluit “My Queen Karo” het festival. Ook de projectie van Belgische kortfilms in het voorprogramma van de avant-premières kende heel wat bijval bij het grote publiek en de filmmakers. “Ieder festival zoekt zijn eigen identiteit. Filmfestival Oostende zal in de toekomst het evenement zijn waar films van eigen bodem het gezicht van ons festival uitmaken. Bovendien zijn we van plan nog een aantal bijkomende evenementen te organiseren” aldus Peter Craeymeersch.

Prijzen van de Vlaamse Film 2009 worden voor het eerst georganiseerd in het Kursaal van Oostende<.b>
We vinden het jammer dat er op dit moment geen jaarlijkse Vlaamse filmprijzen zijn. Daarom zullen wij in nauwe samenwerking met Flanders Image en met de filmsector jaarlijks “De Prijzen van de Vlaamse Film” uitreiken. De eerste “Prijzen van de Vlaamse Film” voor producties uit 2009 worden volgend jaar in het voorjaar georganiseerd in het Kursaal van Oostende.

Les Films du Bord de Mer gaat over naar een jaarwerking
Naast de organisatie van “De Prijzen van de Vlaamse Film” wil Les Films du Bord de Mer ook overgaan tot een jaarwerking. Zo zullen op regelmatige basis avant-premières van de nieuwste Vlaamse Films in Oostende georganiseerd worden. Ook zal er gekeken worden of er met andere culturele actoren van de Stad een samenwerking kan opgezet worden.

Winnaars Ostend Seashorts bekend gemaakt
Op de slotavond worden de prijzen bekend gemaakt van de Ostend Seashorts, een kortfilmwedstrijd die er kwam op initiatief van Master Maurice Engelen. Greet Verluyten met “Wat vertrouwen kan doen” sleept de Prijs van het Publiek in de wacht en “Continuüm” van Gwenny Cooman behaalt de Prijs van de Jury.

Gisterenavond sloot het festival in schoonheid af met de Wereldpremière van “My Queen Karo”, de nieuwste langspeelfilm van Dorothée van den Berghe. Onder andere Matthias Schoenaerts, Déborah François en Anna Franziska Jaeger maakten hun opwachting op de rode loper.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: