Eind vorig jaar streken Tim Wellens (24), Sean De Bie (23), Louis Vervaeke (21) en Jasper Stuyven (23) neer in een rijhuisje in het Zuid-Spaanse Alora. De vier jonge beloftevolle wielerprofs/ vrienden zochten er naar ideale trainingsomstandigheden. Want de moderne wielrenner associeert fietsen rond de Vlaamse kerktoren met stagnatie en zit er niet mee om lang en ver van huis te zijn. Vanuit Andalusië vatten de vier het voor hen belangrijke wielerjaar 2015 aan.

De Eén-kijker springt mee de fiets op, en volgt de vier jonge wielrenners van dichtbij. Zeer dichtbij want deze Instagram-generatie verfilmt ook zelf voor een stuk zijn eigen verhaal. De driedelige reeks Jonge benen vertelt het wedervaren van de vier tot en met het Belgisch Kampioenschap in Tervuren, later deze maand.

Wellens, De Bie, Vervaeke en Stuyven zijn niet alleen beloftevolle profs, maar ook oprechte vrienden. De basis van deze vriendschap werd gelegd op het WK voor juniores in Moskou in de zomer van 2009. Met de onmisbare steun van Sean en Tim werd Jasper daar wereldkampioen. “ Die titel is van ons allemaal”, beweert Sean tot op de dag van vandaag. Eind 2013 sloot de iets jongere Louis Vervaeke, een Oost-Vlaamse klimmer in spé, zich bij hen aan. Anno 2015 maken de vier deel uit van het profpeloton en nemen de verwachtingen stukje bij beetje toe.

Instagram-generatie

Jonge benen gaat evenveel over vriendschap als over wielersport. Dat Jasper sinds 2014 voor het Amerikaanse Trek fietst en de anderen onderdak vonden bij Lotto-Soudal heeft geen impact op hun onderlinge band. Ze proberen mekaar onder alle omstandigheden vooruit te stuwen. Is het niet tijdens de wedstrijd, dan wel via elk denkbaar sociaal platform. In dat opzicht zijn de vier ook kinderen van hun tijd. Het zijn renners die ploegleiders het gevoel geven erbij te horen door hen WhatsApp en Snapchat aan te leren.

Schijnbaar is het leven van de vier in Spanje geriefelijk. Zo ontvangt hun mobieltje dagelijks het op maat afgestemde trainingsschema. Ze slapen wel per twee, want evenals hun benen is ook hun spirit jong.

Jonge benen vertelt het wedervaren van de vier tot en met het Belgisch Kampioenschap in Tervuren, later deze maand.

In welke mate is hun vriendschap bestand tegen de druk van buitenaf? Hoe brengen ze het er vanaf in de voorjaarsklassiekers en de aanloop naar de grote ronden? En hoe snel verwerken ze eventuele tegenslag? In de krant van 10 december 2014 zei Tim Wellens dat in beeld komen niet meer genoeg is sinds hij in de zomer van vorig jaar met glans de Eneco Tour won. Het wordt interessant om te ontdekken of een vrije rol hem ligt en of hij erin slaagt mee te zijn op lange beklimmingen. Dat laatste zou helpen om met vertrouwen zijn allereerste Tour te rijden.

In het wiel van

Doordat de vier hun lotgevallen deels zelf filmen krijgt het wielerseizoen de allure van een prikkelende ontdekkingsreis. Kan Sean bijvoorbeeld de herinnering aan een slecht seizoen uitwissen? Staat lefgozer Louis ook op in belangrijke wedstrijden? En treedt Jasper uit de schaduw van zijn kopman Fabian Cancellara?

Jonge benen beleeft het van af de eerste rij. Op rennerskamers of op een obscure gang in weer een ander hotel. Met camera’s in de bus en in volgauto’s, alsof de kijker zelf mag meerijden en meedenken. In het wiel van deze vier ‘Jonge benen’.

VOLG HEN:

Instagram:

  • @jasperstuyven
  • @louisvervaeke
  • @seanbieke
  • @tim19910510

Twitter:

  • @jasperstuyven
  • @LouisVervaeke
  • @Sean_Bieke
  • @Tim_Wellens

DE VIER 'JONGE BENEN'

Jonge benen volgt vier beloftevolle profs, maar ook oprechte vrienden.

Jasper Stuyven (17 april 1992)

Leuvenaar met roots in West-Vlaanderen. Werd in 2009 wereldkampioen bij de juniores in Moskou en won - in de regenboogtrui - in het daaropvolgende jaar Parijs-Roubaix. Hij hoopt dat binnen afzienbare tijd bij de profs over te doen. Zijn kopman Fabian Cancellara is ervan overtuigd dat Jasper tot de generatie behoort die over enkele jaren de voorjaarsklassiekers zal beheersen.

Potentiële twittertegel: Tijd om te Stuyven door de Hel.

Sean De Bie (3 oktober 1991)

Geboren in Bonheiden, opgegroeid in Heist-op-den-Berg en nu ‚samenwonend’ met zijn vriendin in Herentals. Allrounder en tactisch meesterbrein die eerst in de voetsporen leek te treden van zijn bekende nonkels door twee keer Belgisch kampioen veldrijden te worden bij de nieuwelingen, maar sinds enkele jaren alles op de weg zet. Werd in 2013 Europees kampioen op de weg bij de beloften, maar 2014 was een heel mager beestje. Dit seizoen wil hij het vertrouwen van de ploegleiding heroveren.

Potentiële twittertegel: We zullen de bossen van Herentals en omgeving eens onveilig maken.

Louis Vervaeke (6 oktober 1993)

Oost-Vlaming, die bezig is aan zijn eerste volledig seizoen bij de profs. Houdt van klimmen, wat niet verwonderlijk is als je aan de voet van de Koppenberg woont. Won vorig jaar een bergrit in de Ronde van de Toekomst met aankomst op La Toussuire. Hoopt in 2015 zijn eerste grote ronde te rijden.

Potentiële twittertegel: We trainen niet om tweede te worden.

Tim Wellens (10 mei 1991)

Stilist uit Sint-Truiden. Perfect tweetalig, want moeder afkomstig uit de groene heuvels rond Luik. Groeide op in de fietswinkel van zijn vader, zelf profrenner in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Eén van de grote Belgische talenten, die zich wil meten op een terrein waar menig Vlaamse renner met een grote boog omheen rijdt: de Ardennen en de cols in het buitenland.

Potentiële twittertegel: De één zijn dood is de andere zijn brood.

Jonge benen: op woensdag om 20.40 u. op 17 en 24 juni en op 1 juli op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over