Els Verhaeren

Maiden Day en daarmee hebben we meteen gezegd wat ons hoofddoel was vorige zaterdag, een volledige dag vol met Iron Maiden, voor mezelf en vele andere dé meesters in heavy metal! Deze dag werd georganiseerd in samenwerking tussen W2 Poppodium en JBM Events. Dat laatste is het bookings- en management bureau van Joey Bruers, een van de grootste Iron Maiden fans van Nederland en tevens bassist en bezieler van tribute band Up The Irons en acoustic tribute band Maiden United. Hij organiseerde al sinds 2004 verschillende dagen in teken van Iron Maiden, al dan niet in samenwerking met de fanclub. Deze Maiden Day editie 2015 beloofde weer een goed gevulde dag te worden. Vanaf 14u konden de fans hun Maiden hartjes al ophalen in het Maiden Museum, waar je verschillende verzamelingen kon zien van gesigneerde Iron Maiden albums, shirts en posters. Ook verschillende Eddie sculpturen konden hier niet ontbreken.

Up The Irons drummer Tom Heijnen hield in de namiddag een drumclinic, waar hij meer uitleg gaf over hoe de drummers van Iron Maiden speelden, verschillen tussen Clive Burr en Nicko McBrain. Het verschil in drummen tussen Iron Maiden en Judas Priest, een andere legendarische heavy metalband. Er mochten ook vragen gesteld worden en een 9-jarige jongen pakte al zijn moed bij elkaar en vroeg of hij een keer op het grote drumstel mocht drummen, waarna hij een behoorlijk indrukwekkende drumsolo weggaf. Je kan duidelijk niet jong genoeg beginnen met drummen. Hij kreeg als beloning twee drumsticks van Tom.

Daarna begon Up The Irons aan hun eerste set van de dag waarin ze al nieuwe nummers van het net uitgebrachte Iron Maiden album van "Book of Souls" speelden. 'Up The Irons - 11Speed of Light' was het eerste, wat wederom weer een geweldig nummer is geschreven door Adrian Smith en Bruce Dickinson. Zanger Jos zei dat op een Maiden Day ze het zich konden veroorloven om eens andere nummers te spelen, meer “epic” nummers voor de “die hard” fans en niet de bekendste voor het bredere publiek op festivals en zo kregen de fans ‘Benjamin Breeg’ te horen. Iron Maiden is niets zonder Eddie en ook bij Up The Irons is Eddie altijd van de partij deze keer bij het nummer ‘Seventh Son of a Seventh Son’.

Alle artiesten op het podium op Maiden Day zijn grote fans van Iron Maiden, zo ook Thomas Zwijsen. Deze kerel brengt zijn ode aan zijn helden helemaal alleen, akoestisch en instrumentaal. Op een rustigere, intiemere manier bracht hij nummers als ‘Wasted Years’ in de kleine zaal van W2. Deze jongeman liet een knap staaltje van zijn snelle vingerwerk zien. Ook hij waagde zich al aan de nieuwe nummers van het recente “Book of Souls” en koos daarvoor 'When The River Runs Deep' akoestisch. Petje af voor Thomas, want gezien dit nummer nog maar enkele weken uit is, had hij er een mooie versie van gemaakt. Thomas brengt volgende week een eigen album uit, met eigen werk, maar hij maakte natuurlijk ook nog wat reclame voor zij “Nylon Maiden” werk waar o.a. ‘Revelations' op staat. Zwijsen vertelde nog dat hij drie gitaren bij had omdat hij ze allemaal een beetje anders “getuned” had, maar er stond nog een lege stoel en een vierde gitaar bij op het podium, dus waren we reuze benieuwd wie er naast hem zou komen meespelen. Het bleek niemand minder dat zijn eigenste Braziliaanse vriendin te zijn waarmee hij nog een nummer ging spelen.

Maiden United - 21Maiden Day ging op de akoestische manier verder met Maiden UniteD in de grote zaal. Zij brachten dit jaar al weer hun derde album “Remembrance” uit. Ook akoestisch, maar met zijn vijven geven ze er wel een behoorlijke lap op. “Acoustic Metal” zoals zanger Damian Wilson het noemde, rustig en intiem wat je gevoelige snaar kan raken, maar tegelijk ook vol en powerfull waar je stevig mee kan mee zingen! MU bracht o.a. 'Futureal' en 'The Evil That Men Do'. Dat laatste is toch wel het zaligste nummer en de beste versie ooit! Wilson verwelkomde ook Dennis Stratton op de Maiden Day. Deze Engelsman was de centrale gast op Maiden Day editie 2015. De man was ooit, in 1980, een tiental maanden gitarist bij Iron Maiden. Hij werkte mee aan het debuutalbum van Iron Maiden, maar verliet de band kort daarna.

De aanwezigheid van Stratton was vooral een grote eer voor de mannen van Up The Irons die (op één nummer na) hun volledige tweede set gezelschap kregen van Stratton. Ze spUp The Irons - 19eelden zo goed als heel dat eerste album samen met een van hun grote helden, een droom die uitkwam. Je kon Stratton zelf ook zien stralen op dat podium tussen die jonge gitaristen van UTI. Het ging er luid en snel aan toe, maar ook eens wat rustiger op een nummer als 'Remember Tomorrow'. Het publiek genoot en op aangeven van Stratton was er veel interactie tussen de band en hun publiek tijdens 'Phantom Of The Opera'. Ook het instrumentale 'Transylvania' mocht niet ontbreken. Een spelletje “Wie kan het publiek het luidst doen schreeuwen op ‘Running Free’?” tussen zanger Jos en Dennis Stratton kregen we nog toe, om helemaal te eindigen met een laatste 'Iron Maiden'.

Monty Python’s ‘Always Look On The Bright Side Of Life’ is traditioneel een Iron Maiden afsluiter, dus als ook hier de muziek van dat nummer door de boxen galmden, wisten we dat Maiden Day Editie 2015 erop zat. Een super geslaagde dag die iedere Maiden fan ooit eens moet meegemaakt hebben!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: