De Dolfijntjes vieren hun 30ste verjaardag met een clubtournee en een nagelnieuw album. Het project dat begon als grap om het einde van de verbouwing ten huize van de bassist te vieren is intussen uitgegroeid tot een van de meest spraakmakende live-acts van het Noordelijk halfrond.

Toen De Dolfijntjes in 1998 optraden in het legendarische programma ‘De Plantage’ op de VPRO sprak presentatrice Hanneke Groenteman van een ‘muzikale pletwals’. Wim T Schippers en Gruppo Sportivo zagen de uitzending en werden van de weeromstuit fan van de band.

Het is de aanstekelijkheid van de songs, het onversneden West-Vlaams absurdisme en het pure spelplezier dat een Dolfijntjesconcert tot vuurwerk maakt. De Dolfijntjes gaan niet rusten vooraleer de zaal helemaal op zijn kop staat. Dat doen ze al dertig jaar zonder God noch gebod. Ni dieu, ni maître!

Na vele onvergetelijke passages op de main-stage van Dranouter en andere festivals keren De Dolfijntjes in hun jubileumjaar terug naar hun roots met een reeks clubconcerten. Aangevuurd door de twee Wimmen, in de rug gesteund door het duivelse blazersduo Fernandez/De Maeseneer en geflankeerd door rock-icoon Serge Feys, beklimmen De Dolfijntjes het podium om er als psychedelische sjamanen de pannen van het dak te spelen.

Clubtournee in februari 2022, onderstaande data zijn alvast bevestigd.

 • 03/02/22 – CC Nova / Popallure – Nazareth (try-out)
 • 05/02/22 – AB Club – Brussel
 • 11/02/22 – Wilde Westen / De Kreun – Kortrijk
 • 12/02/22 – Cinema Plaza – Duffel
 • 13/02/22 – De Grote Post – Oostende
 • 23/02/22 – GC Spikkerelle – Avelgem

De Dolfijntjes live zijn Wim Opbrouck, Wim Willaert, Marc Holvoet, Luc Byttebier & Dick Vanhoegaerden, Yves Fernández-Soliño & Marc De Maeseneer (Lady Lynn, Admiral Freebee, …) en Serge Feys (TC Matic, Arno)

ALBUM / 1e SINGLE

Release 1ste single ‘Petit Requiem’ vandaag, beluister hem HIER!

In tussentijd en in blijde verwachting van het derde album in dertig jaar tijd brengen De Dolfijntjes een nieuwe (Franstalige) single uit. De single ‘Petit Requiem’ is de voorbode van het fonkelnieuw DF-Album ‘Verre Rien’ dat pas volgende zomer uitgebracht wordt. ‘Petit Requiem’ is een nummer in het Frans, een taal die De Dolfijntjes (naast het West-Vlaams) graag hanteren.

Het is een zalvend liedje over het lieve leven zelf, en de ‘gevaren’ die om elke hoek loeren. De troost zit hem in het eindrefrein: ‘Quand on n'a pas ce que l'on aime, il faut aimer ce que l'on a’. Een citaat van Roger de Bussy-Rabutin (1618-1693). ‘Als men niet heeft wat men bemint, moet men beminnen wat men heeft’.

Een waarheid als een koe in deze pandemische tijden.

Een kleine ode opgedragen aan alle mensen van goede wil.
Niet in het minst aan Serge Gainsbourg en Sandra Kim. Allez how!!

De Dolfijntjes - Petit Requiem

 • Muziek en Tekst: Wim Opbrouck
 • Horns arrangements: Yves Fernández-Soliño
 • Vibraslap: Filip Tanghe
 • Producer: Filip Tanghe, North Garden Studios
 • Foto: Davy De Pauw

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over