Van 8 tot 11 september zetten 47 Brusselse kunstgalerijen hun deuren open tijdens het Brussels Gallery Weekend. Voor de vijftiende keer op rij – en dankzij de steun van Treetop Asset Management – zal Brussels Gallery Weekend de stad uitnodigen om te bewegen op het ritme van de hedendaagse kunst. Het programma past perfect bij deze verjaardagseditie en vertrekt vanuit een unieke centrale locatie; de voormalige drukkerij van de Nationale Bank, die voor de gelegenheid is ingericht met monumentale beeldhouwwerken.

Het Brussels Gallery Weekend is de afgelopen jaren een onmisbare meeting point geworden voor kunstprofessionals en -liefhebbers. Tegelijk is het ook voor leken een ongedwongen uitnodiging om een frisse duik te nemen in de wereld van de hedendaagse kunst. Gedurende een lang weekend zal Brussel bruisen van tentoonstellingen, performances en installaties. Deze 15e editie schittert door een recordaantal deelnemende galerijen (maar liefst 47!) en een gloednieuw concept: een centraal ontmoetingspunt in de prestigieuze Drukkerij van de Nationale Bank. En natuurlijk zijn er ook nog het traditionele ‘off’-programma, de expo "Generation Brussels", talks en andere verrassingen…

Brussel, pionier van de Gallery Weekends

Het Brussels Gallery Weekend, dat sinds 2008 elk jaar plaatsvindt, is na het Berlin Gallery Weekend het oudste evenement in zijn soort. Vijftien jaar na de start speelt de Brusselse editie nog steeds een voortrekkersrol. Albert Baronian, al bijna 50 jaar galeriehouder in Brussel, stelt het zo: “Vijftien jaar geleden was ik een van de eerste deelnemers aan het Brussels Gallery Weekend. Er waren toen een tiental galerijen betrokken. Vandaag zijn we met meer dan vijftig deelnemers. Dit toont duidelijk het belang aan van Brussel als toonaangevende stad in de hedendaagse kunstsector en de doorslaggevende rol die galerijen spelen voor de uitstraling van onze hoofdstad.

In de loop der jaren heeft het Brussels Gallery Weekend ook de weg vrijgemaakt voor heel wat jonge initiatieven. Sommige galerijen, zoals Damien & The Love Guru, maakten aanvankelijk deel uit van het Brussels Gallery Weekend ‘off’-programma en waren toen niet meer dan een projectruimte. In de woorden van directeur Priya Shetty: “Onze ruimte is intussen uitgegroeid tot een galerij die kunstenaars vertegenwoordigt en deelneemt aan het hoofdprogramma van Brussels Gallery Weekend. Sinds dit jaar maakt Damien & The Love Guru ook deel uit van het Brussels Gallery Weekend-comité, wat voor mij als galeriehouder een keerpunt is.

Dankzij de centrale ligging van Brussel en de levendige local scene neemt de stad een toppositie in binnen de wereld van de hedendaagse kunst. Wij willen die bijzondere uitstraling delen en vergroten,” zegt Sybille du Roy de Blicquy, directeur van Brussels Gallery Weekend. "Zo zijn we bijvoorbeeld bezig met het pilootproject Art Across Europe, dat verbindingen tot stand brengt tussen de Europese kunstscenes, in samenwerking met steden als Zürich, Keulen, Düsseldorf, Madrid en Milaan.

De vzw die Brussels Gallery Weekend beheert, blijft nauw verbonden met de Brusselse galerijen. Een vijftal galeriehouders vormen het selectiecomité. Dit jaar zijn dat Rodolphe Janssen (Rodolphe Janssen), Frédéric Mariën (Galerie Greta Meert), Priya Shetty (Damien & The Love Guru), Alexia Van Eyll (Nino Mier Gallery) en Ana Zoe Zijlstra (Galerie Xavier Hufkens).

Almine Rech, wier galerie vijftien jaar geleden opende, omschrijft het zo: "Sinds de opening van onze galerie had ik het geluk om de passie van de Belgen voor hedendaagse kunst - en vooral voor opkomend talent - te ontdekken. Het doet deugd om te zien dat de Belgische scene zowel artiesten steunt die nog niet zijn doorgebroken als kunstenaars die al een stevige bekendheid hebben opgebouwd. Ook de continuïteit en de loyauteit waarmee zij hun collectie uitbouwen is opvallend. Sinds de start van Brussels Gallery Weekend is het voor ons een heel belangrijk evenement omdat het veel verzamelaars aantrekt uit heel België, de buurlanden en zelfs uit Engeland en de Verenigde Staten. Wij nemen al sinds het begin met succes deel aan deze seizoensopener."

De Drukkerij, uitgelezen setting voor de expo 'Sculpture Factory’

Dit jaar vestigt het Brussels Gallery Weekend zich in het centrum van Brussel, in de voormalige drukkerij van de Nationale Bank van België. Dit modernistisch gebouw van meer dan 20.000 vierkante meter werd opgetrokken in 1950 en onlangs aangekocht voor herontwikkeling door 3D Real Estate en Burco Europe. In deze karakteristieke ruimte die tijdelijk beschikbaar is zullen talks en conferenties doorgaan, er komt een Duvel bar, Lillet en Ceder bars, en er zullen talrijke projecten en performances doorgaan. Ook de tentoonstellingen ‘Generation Brussels’ en ‘Sculpture Factory’ vinden hier onderdak. Met de steun van Art Brussels brengt ‘Sculpture Factory’ een nooit eerder geziene selectie van grootformaat-werken van deelnemende galerijen samen:

Arcade, met een beeld van Maria Zahle

Baronian, met een werk van Xavier Mary

C L E A R I N G

  • Damien & The Love Guru, met een beeld van Christiana Blattmann
  • Galerie DYS, een 10 meter lang wandtapijt van KRJST Studio dat aan het plafond hangt
  • Harlan Levey Projects, met een installatie van Haseem Ahmed
  • Irène Laub met een werk van Tatiana Wolska
  • Jaqueline Martins, met een installatie van Ana Mazzei
  • Michel Rein, met een neoninstallatie van Enrique Ramirez
  • Nino Mier, met een beeld van Raffa Macaron
  • Nosbaum Reding met een werk van Christoph Meier
  • Schönfeld Gallery, met een wandtapijt van Thomas Renwart
  • Templon, met een werk van Prune Noury
  • Waldburger Wouters, met een werk van Jean Katambayi

Open deur naar de wereld van 125 artiesten

Het overige programma van Brussels Gallery Weekend is uiteraard te ontdekken in de vele deelnemende galerijen en kunstinstellingen.

Wie de Galerie Rodolphe Janssen bezoekt, zal de werken van Louisa Gagliardi en Cornelia Baltes kunnen bewonderen. Greta Meert exposeert de werken van Jeff Wall. Stems Gallery, zal de bezoekers meenemen naar het ‘california vibe’ universum van de kunstenaar Aryo Toh Djojo, wiens figuratieve stijl een nostalgische herinnering oproept die wordt gedragen door duisternis en bezoekers uit een andere dimensie. In de Galerie de la Béraudière wordt ingezoomd op de link tussen muziek en picturale werken: Georges Braque, Gen Paul, Pablo Picasso of Wassily Kandinsky, en Frantisek Kupka zullen rond dit prikkelende thema worden gegroepeerd.

Onder de 47 deelnemende galerijen zijn er dit jaar ook enkele nieuwkomers: Belgian Gallery Brussels, la peau de l'ours, Marra-Nosco, Rossicontemporary, en Schönfeld Gallery.

Wie op zoek is naar Belgische kunstenaars kan bij Meessen De Clercq terecht. Hier stelt Benoit Platéus voor zijn tweede solotentoonstelling een belangrijke reeks schilderijen tentoon die het resultaat is van zijn meest recente picturale onderzoek. Ook Michel Rein toont Belgisch werk, met name dat van Sébastien Bonin. Andere Belgen zijn: Sophie Kuijken bij Nathalie Obadia, Xavier Mary bij Albert Baronian, Olivier Foulon bij Dependence, ... Het publiek zal het volledige programma kunnen ontdekken via de website en de papieren stadskaarten die in de deelnemende galerijen en in de Drukkerij worden verdeeld.

Twaalf Brusselse kunstinstellingen nemen deel aan het 'off'-programma van dit weekend. Hieronder de Fondation Cab, die de kunstenaars Nadia Guerroui, Adrien Lucca, Dimitri Mallet en Morgane Tschiember zal tentoonstellen, gecureerd door Gregory Lang. Of LaVallée, die een door Seppe De Roo gecureerde tentoonstelling zal presenteren.

Generation Brussels!

Voor het vijfde opeenvolgende jaar vestigt de tentoonstelling "Generation Brussels" de aandacht op een reeks kunstenaars die in Brussel wonen en werken. Twaalf kunstenaars die net afgestudeerd zijn, nog studeren, eerste stappen zetten in het veld of al meer ervaren zijn worden hier samen tentoongesteld. Hun werken onderzoeken het thema ‘zorg’. "Verrassende benaderingen komen tot stand in een wereld die in de greep is van zichtbare en onzichtbare stromingen - die soms remmend werken, maar evengoed gelukkige toevalligheden brengen -, waar de gevende hand en de helende hand samengaan, het woord rust brengt of het oor luistert en waar de natuur maar ook de ruimte plaats innemen,", verklaart Maud Salembier.

De tentoonstelling ‘Generation Brussels’ brengt dit jaar de volgende kunstenaars samen:

  • Anaïs Chabeur
  • Silja Hubert
  • Charlotte Lavandier
  • Veerle Melis
  • Maya de Mondragon
  • Collectif Muesli
  • Shen Özdemir
  • Jacques di Piazza
  • Diwana Schrauwen
  • Marion Séhier
  • Spa for spirits
  • Mary Szydlowska

Op zondagavond zal één van hen de Prix Centre/Komett ontvangen. Deze prijs wordt voor het eerst uitgereikt en is het resultaat van de samenwerking tussen het Centre Wallonie-Bruxelles/Paris en de vereniging KOMMET uit Lyon.

Hedendaagse kunst dichter bij de jongeren brengen

Het Brussels Gallery Weekend is ook een goede gelegenheid om banden te smeden tussen hedendaagse kunst en een nieuw publiek. "Het is niet altijd gemakkelijk om een galerie binnen te gaan die je niet kent," geeft Sybille du Roy toe. "Het Brussels Gallery Weekend wil helpen om die remmingen achter zich laten en een dynamische omgang met hedendaagse kunst te ontwikkelen. We werken daarvoor samen met het jeugdcentrum ‘L'avenir’ en bieden het hele jaar door galeriebezoeken en workshops. Ook werken van jongeren uit dit jeugdhuis zullen in de Drukkerij te zien zijn, naast die van de kunstenaars van ‘Generation Brussels’.”

​​Er staan nog meer samenwerkingen op het programma. Zo zullen er lezingen worden gehouden door Text Zur Kunst en het Observatoire de l'art contemporain. Vermeldenswaard is ook een innovatief partnerschap met het platform PINSL, dat het publiek in staat stelt de wereld van het NFT te ontdekken (unieke tokens op de blockchain die het digitale origineel van een fysiek kunstwerk vertegenwoordigen). Een mooie manier om het nieuwe artistieke seizoen te beginnen!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: