Dit jaar sluit het thema van de belevingstocht aan bij dat van de Boekenbeurs: strips. De focus ligt tijdens de tocht dan ook op beeld, illustratie en strips.

Belevingstocht

Deze week wordt de Boekenbeurs bezocht door scholieren. Op 3 en 4 november kwam de derde graad van het basisonderwijs aan bod en op 6 en 7 november is het de beurt aan de eerste graad van het secundair onderwijs. In kleine groepjes en onder begeleiding van een student van de lerarenopleiding (Artesis en Plantijn Hogeschool Antwerpen en KH Limburg uit Hasselt) leggen ze een gevarieerd parcours af. De studenten zijn gebrieft door het animatieteam Casa Blanca dat de leerlingen in de juiste sfeer brengt. Daarnaast is er een voor- en natraject in de klas voorzien. De scholen ontvingen een uitgebreid lespakket om de auteursontmoeting voor te bereiden.

Aan het scholenprogramma werken 80 auteurs en illustrators mee, enkele namen: Serge Baeken, Daniel Billiet, Jan Bosschaert, An Candaele, Marc De Bel, Kristien Dieltiens, Kolet Janssen, Mark Tijsmans, Sebastiaan Van Doninck, Do Van Ranst, Kaatje Vermeire, Anna Woltz.

Doelstellingen

Het scholenprogramma biedt de leerlingen een onderbouwd traject aan dat hun belangstelling voor lezen en boeken positief beïnvloedt. Dat gebeurt door ontmoetingen met auteurs en illustratoren en een leuke kennismaking met een selectie van het boekenaanbod die aansluit bij de leefwereld en interesses van de jongeren. Het project loopt na de Boekenbeurs verder: de leerkrachten ontvangen een lesmap om in de klas met de leerlingen aan de slag te gaan. Op die manier willen we jonge lezers stimuleren om regelmatig een boek te lezen, en leraren om een auteur in de klas uit te nodigen.

Organisatie

4800 leerlingen een kwaliteitsvolle belevingstocht aanbieden tijdens een drukbezochte beurs is geen sinecure. Door de goede samenwerking tussen Boek.be, CANON Cultuurcel, Stichting Lezen, het Vlaams Fonds voor de Letteren en de Vlaamse overheid slagen we erin om kinderen en jongeren die meestal niet met hun ouders naar de beurs komen een leerzame introductie te geven op dit klassieke boekenevenement.

Op 3, 4, 6 en 7 november 2014 nemen dagelijks 1.200 leerlingen deel aan een interactieve belevingstocht op de Boekenbeurs. Ze ontmoeten auteurs en illustratoren voor een voorleesmoment, mini-workshop of korte lezing. 80 auteurs en illustratoren werken mee aan dit scholenprogramma. Dit scholenprogramma biedt leerlingen die de Boekenbeurs bezoeken een onderbouwd traject aan dat hun belangstelling voor lezen en boeken positief beïnvloedt.

Enthousiaste auteurs

Sebastiaan Van Doninck (illustrator): ”Ik vind dit een heel fijn concept. De kinderen waren erg enthousiast en stelden ongelofelijk veel vragen. Het is heerlijk om hier dieper op een boek in te gaan, in aanwezigheid van mijn lezers. Ik toon hen hoe mijn werk tot stand komt. Ik heb al mijn schetsboeken meegenomen. Zo zien ze hoe een personage groeit. Waar ik erg positief verbaasd over ben, is dat de leerlingen mijn werk echt al kenden. Ze zijn goed voorbereid door de leerkrachten. Ook hun vragen zijn heel origineel: zo vragen ze wat mijn lievelingsboeken zijn en naar welke stripauteurs of illustratoren ik opkijk. Dit rechtstreekse contact met mijn leespubliek is onbetaalbaar!”

Ivan Adriaenssens (stripauteur): “Waar ik erg aangenaam verrast door ben, is hoe fijn de studenten van de lerarenopleiding deze tocht hebben ingevuld. Ze zijn erg enthousiast, en helemaal in het thema van de strips gedoken. Ook de leerlingen zijn erg enthousiast. Vooral mijn originele tekeningen maken indruk. Ook merk ik dat strips een ideaal genre is voor deze leeftijd, kinderen van 10 tot 12 jaar.”

Niels Pieters (illustrator): “Ik heb een heel toffe dag gehad. Ik toon aan de leerlingen zowel het proces (de originele tekeningen) als het eindresultaat (het boek). Mijn tekeningen zijn wat spooky, iets wat leerlingen van deze leeftijd erg aanspreekt. Ik laat hen raden naar de verschillende materialen die ik gebruik. Welke vraag me het meest heeft verrast? Of ik als bekende tekenaar nog wel op straat kan komen zonder de hele tijd te worden aangeklampt (lacht).”

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over