Eén van de meest in het oog springende documentaires op Film Fest Gent dit jaar is ongetwijfeld MOTHER van de Vlaamse documentairemaker Kristof Bilsen. MOTHER schetst een gevoelig portret van Europese Alzheimerpatiënten die door hun familie in de handen van Thaise zorgverleners worden achtergelaten, om er in alle rust en sereniteit hun laatste levensfase door te kunnen brengen. De film brengt een innemend en sereen portret over een alternatieve manier van mantelzorg en zoekt naar antwoorden hoe het verder moet, als je zelf niet meer kan zorgen voor je dierbaren.

De film wordt vertoond op het filmfestival van Gent op maandag 14 oktober in de Vooruit in aanwezigheid van de regisseur. MOTHER is in het najaar te zien in verschillende zalen.

In MOTHER volgen we Pomm, een Thaise zorgverleenster en moeder van drie kinderen, waar ze zelf niet voor kan zorgen. Om geld te sparen voor haar kinderen, verzorgt ze in een speciaal tehuis in het noorden van Thailand, ver weg van huis en familie, Europese patiënten met gevorderde Alzheimer. In MOTHER staan enkele personages centraal die inzicht geven in de worstelingen van het moederschap en de frustraties van het niet kunnen zorgen voor onze dierbaren.

De film daagt ons uit om na te denken over wat de rol van een moeder is, stelt in vraag wat we aan onze kinderen en onze moeders verschuldigd zijn, en werpt een diepgaande blik op hoe we de meest pijnlijke dilemma’s van het leven met waardigheid het hoofd kunnen bieden. Het brengt ook een verrassend beeld van een verzorgingstehuis dat onze kennis over mantelzorg en zorg voor zieken in een ander daglicht stelt.

MOTHER werd gefilmd met een uiterst attente observationele aanpak en het uitzonderlijke camerawerk onthult hoe dementie op een verwoestende en bedrieglijke manier een persoon transformeert en degenen die voor deze mensen zorgen emotioneel beïnvloedt. MOTHER is een prachtige en pakkende reflectie vol onvergetelijke portretten van mensen die zich doorheen zware uitdagingen worstelen. Niet te missen op Film Fest Gent.

MOTHER werd in de internationale pers al onder de superlatieven bedolven. The Guardian noemde het een “uitzonderlijke prestatie”, Mekong Review had het over “een gevoelige en bedachtzame documentaire”, en Cineuropa sprak van “een begenadigd filmmaker”.

Synopsis

In de Thaise stad Chiang Mai bestaat een uniek verzorgingstehuis voor Europeanen met Alzheimer. De bewoners worden er door Thaise verzorgers intensief en liefdevol begeleid in de laatste fase van hun leven.
De Belgische regisseur Kristof Bilsen volgt de Thaise Pomm, die zich ontfermt over de Zwitserse Elisabeth. Elisabeth en Pomm hebben een nauwe band; Pomm vertrouwt haar ’s nachts zelfs al haar angsten toe. Want Pomm leeft noodgedwongen ver weg van haar drie kinderen om financieel voor hen te kunnen zorgen, en dat weegt zwaar op haar gemoed. Ondertussen besluit ook een familie in Zwitserland om de zorg voor hun moeder Maya, een jonge vrouw met Alzheimer, over te laten aan Pomm. De krachtige band tussen de bewoners en hun verzorgster stelt onze vooroordelen over zorg en liefde in vraag.

Kristof Bilsen

Regisseur, producent en scenarist Kristof Bilsen is een veelbelovende documentairemaker met een Master Documentaireregie van de National Film and Television School (VK) op zak. In 2014 bracht hij ELEPHANT’S DREAM uit, een portret van drie staatsinstellingen en hun werknemers in de Democratische Republiek Congo.

Hij voltooide de IDFAcademy en EURODOC en werd geselecteerd als een van de opkomende producenten op Ji.hlava 2019. Hij won verschillende prijzen, zoals de Grand Prize Nanook-Jean Rouch in Parijs, de Magic Hour Award op Docs Against Gravity in Warschau, de Second Prize op de International TRT Documentary Awards in Istanboel, de Special Mention Bertha Best International Documentary op de One World Media Awards (VK) en de Buzz Wilson Award op het Traverse City Film Festival van Michael Moore.

Zijn werk werd vertoond op verschillende internationale festivals.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over