Anouk Antonissen

Het Nederlandse operagezelschap Opera Zuid brengt La Bohème, één van de bekendste opera’s uit de geschiedenis. Een pakkend liefdesverhaal tegen de armoedige achtergrond van het Parijse Quartier Latin. De première van La Bohème in 1896 betekende de doorbraak van componist Puccini. Tot op de dag van vandaag is de La Bohème populair. De uitvoering van Opera Zuid werd dan ook heel positief onthaald.

Na bijna 25 jaar is Opera Zuid een vaste waarde geworden binnen de Nederlandse operawereld. Het gezelschap slaagt erin opera toegankelijk te maken voor een zeer breed publiek. De uitverkochte zaal en veel jeugdige toeschouwers zijn hier het bewijs van. Voor veel mensen uit het publiek was La Bohème hun eerste opera. Enthousiast vertelde ze na afloop hoe ze deze kennismaking met het genre hadden ervaren. Ook bij mensen die vaker te gast zijn bij producties van Opera Zuid kwamen blije reacties naar boven. Van “We waanden ons enkele uren in een andere wereld” tot “Opera Zuid overtreft zichzelf met deze opera”.

FrontView Magazine is het hiermee eens. Eerder al mochten we te gast bij voorstellingen van Opera Zuid, maar zelden zagen we deze kwaliteit. De toon werd meteen gezet bij de openingscène waarin de vier mannelijke hoofdrolspelers de armoede en kou proberen vergeten met eten, alcohol en sigaren. Het wordt hilarisch wanneer ze hun huisbaas dronken voeren zodat hij vergeet dat ze de huur nog moeten betalen. Marcel Van Dieren straalde in de rol van Marcello. Wat een heerlijke opening. Hierna volgde de beroemde scène waarin hoofdrolspelers Mimì en Rodolfo elkaar ontmoeten en op slag verliefd worden. Tenor Adriano Graziani bezorgde het publiek meermaals kippenvel met zijn vertolking van Rodolfo. Na elk van zijn aria’s drukte het publiek haar appreciatie uit door een welgemeend applaus. Zijn tegenspeelster Héloïse Koempgen-Bramy in de rol van Mimì moest hier zeker niet voor onderdoen. Maar haar acteren miste jammer genoeg waarachtigheid.

In de tweede akte verplaatst het verhaal zich naar het Parijse uitgaansleven en komt Musetta op de proppen. Anna Emelianova schitterde tijdens haar aria Quando m’en vo. Het was spijtig dat de aandacht van het publiek tijdens de hele akte werd afgeleid door de drukte op de scène. Er was zoveel te zien dat het te veel werd. Ook enkele regiekeuzes in dit deel van de voorstelling werden niet duidelijk. Wel zorgde de akte voor een luchtige noot binnen het dramatische verloop van het verhaal.

Na de pauze maakt de feeststemming plaats voor de harde realiteit. Mimì lijdt aan tbc en de winter maakt dat onze geliefde personages het steeds moeilijker krijgen te overleven. Bas Emanuele Cordaro zingt als Colline een prachtige aria waarin hij afscheid neemt van zijn jas, voordat hij hem verkoopt om geld bij elkaar te sprokkelen. Niet veel later volgt de emotionele sterfscène van Mimì.

La Bohème is en blijft een prachtig werk. Bij Opera Zuid ben je verzekerd van een uitvoering die nooit gaat vervelen. Kwalitatieve zangers, goed orkest en sublieme decors maken het reisje naar het theater zeker waard.

La Bohème is nog te zien tot en met 5 juli 2016.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
La Bohème
Datum: 
26 mei 2016
Locatie: 
Theaters Tilburg

Reservatie:

Meer over