Zaterdag was het Dynamo MetalFest bij onze Noorderburen in Eindhoven. 'Dynamo' horen zeggen, doet bij velen herinneringen oproepen aan 'Dynamo Open Air', een groot metal festival waar bands als Metallica, Iron Maiden en zoveel anderen kwamen optreden tot in 2005. Toen hield het festival op te bestaan. Ondertussen waren er nog wel verschillende concerten in de Dynamo concertzaal in het centrum van Eindhoven. Dit jaar is Dynamo terug gestart met Dynamo MetalFest, maar willen ze het kleinschaliger houden. De nieuwe locatie is, tevens de oude locatie van helemaal in het begin, de buiten ijsschaatsbaan aan de rand van Eindhoven, waar plaats is voor zo'n 5000 metalheads. Met een line-up gevuld met Arch Enemy , Biohazard en Alestorm was het niet verwonderlijk dat deze eerste editie van Dynamo MetalFest al uitverkocht. Frontview Magazine mocht er ook bij zijn en dus trokken richting Eindhoven.

Het festival ging van start met het Nederlandse Facelifter. Deze vijf studenten waren de winnaars van de Band Battle. Keihard stelde deze death metal band hun eerste EP voor aan het Dynamo publiek. Al even hard gingen de mannen van Bodyfarm verder. Dynamo Metal Fest heeft maar één podium dus tussen elke band kregen we een klein half uurtje pauze, waar je iets kon eten of even langs de kraampjes met merchandising of CD’s en vinyl kon passeren.

Alestorm - 27

De eerste buitenlandse band was Orange Goblin uit de UK, die een heel goede sound hadden. Maar het was vooral uitkijken naar de Schotse band Alestorm. Met deze pirate metal band werd het de vorige twee keren dat we ze zagen een serieus feestje dus waren we benieuwd hoe het hen zou afgaan in Eindhoven. Met nummers als 'The Sunk’n Norwegian' en 'Keelhauled' ging het publiek er inderdaad voor. Je kon een stofwolk zien vormen boven de hoofden van het publiek vooraan in het midden, waardoor je wist dat de circlepits opgang waren gekomen. Ook kwamen er heel wat crowdsurfers in de frontstage gedoken. Alestorm is ook een band waar uit volle borst wordt op meegezongen dus ook bij 'Drink' kreeg zanger Christopher Bowes bijval van het publiek. Ze hadden nog 90sec over voor een allerlaatste nummer en dan hebben ze 'Rum' in speedversie gespeeld.

Dynamo MetalFest ging door in de buiten ijsschaatsbaan wat op zich een heel leuke locatie is, maar ze mogen nog net iets extra doen aan de infrastructuur voor de 5000 metalheads, zo zouden ze toch best iets meer toiletten voorzien. Voor de mannen waren er buiten extra piscinen gezet, maar bij de vrouwen was het vaak echt heel lang aanschuiven. Als bands klaar waren vertrokken er ook veel mensen richting de cabines voor bonnen te kopen en kreeg je zeker tijdens de namiddag nog ellenlange rijen waar je nog in stond als de volgende band begon. Het terrein had een voordeel dat je in het midden van het plein kon genieten in het zonnetje en als je de warmte even beu was, dan kan je even afkoelen onder de afdaken waar de ijsbaan normaal ligt.

Uit Brooklyn, New York kwamen de mannen van Biohazard, een metal hardcore band die al heel wat jaren meedraait. Voor vele was het dan ook een vorm van nostalgie om de mannen terug te zien. Maar ook de jonkies genoten er van, want ook bij hen zagen circlepits gevormd worden en massaal veel crowdsurfers over de handen gaan.

De volgende 'ouwe rotten' waren de mannen van Nuclear Assault. Zij startte ook al in 1985. De band is naar eigen zeggen bezig aan 'the Final Assault', waarbij ze slecht op een select aantal festivals nog zullen te zien en horen zijn, bij Dynamo waren ze uiteraard zeer tevreden dat hun festival daar een van was.

Arch Enemy - 2

Death Angel zorgde voor een hoog thrash gehalte op het festival. Stevige gitaren, snelle lyrics en nog snellere drums, alle ingrediënten waren aanwezig voor menig thrash liefhebber in het publiek. Maar de headliner was Arch Enemy. Wie deze band nog niet kent en ze voor het eerst hoort, kan wel eens denken dat de band een zanger heeft. Maar niets is minder waar! Zangeres Alissa White-Gluz, met het blauwe haar, was de enige vrouw die op het Dynamo Metal Fest podium stond, maar ze moest langs geen kanten onder doen voor haar mannelijke collega's. Ze kan evengoed grunten als de mannen, waardoor je zou kunnen denken dat het een man is, maar het is wel degelijk een bloed mooie vrouw en dus een streling voor elk mannelijk metalhead oog en een voorbeeld voor menig vrouwelijke fan, want er liepen veel meisjes met blauw haar rond. Als we de drie gitaristen op het podium zagen staan, was het toch heel verleidelijk om even aan K3 te denken. Absoluut niet qua muziek natuurlijk en hun uiterlijk natuurlijk ook niet, maar toch, als je een blondje, een redhead en een zwartharige ziet staan, dan krijg je toch even een glimlach op je gezicht. De band zette de boel op stelten, letterlijk in vuur en vlam, en genoot er zienderogen van. Ze speelden een mix van oude nummers en ook nieuwe nummers van hun laatste album "War Eternal". Een heel waardige afsluiter van deze eerste Dynamo MetalFest.

Dynamo bracht zelf al het nieuws dat er zeker een nieuwe editie komt in 2016 en kon zelf al aankondigen dat Sacred Reich naar het festival zal komen. Maandag 20 juli (2015) starten ze zelfs al met de voorverkoop voor volgend jaar. De eerste 1000 kunnen hun ticket bemachtigen voor €15, daarna wordt de prijs €20, wat nog altijd heel goedkoop is de dag van vandaag. Dynamo heeft naar eigen zeggen niet meer de ambitie om terug te gaan concurreren met de grote festivals. Ze willen wel nog grotere bands naar Eindhoven halen (vandaar de €20), maar willen niet meer gaan voor een massa publiek en dure tickets. Kleinschaliger, maar nog altijd top! Als ze volgend jaar iets doen om die lange rijen aan de kassa en de toiletten te vermijden, dan komt dat zeker goed! Wij zijn in ieder geval al benieuwd naar de rest van de affiche voor volgende jaar! Frontview Magazine houdt jullie zeker op de hoogte!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: