Make Belgium Great Again: dat was vanavond het doel van Frances Lefebure in haar gelijknamig programma bij VTM. Al meteen in de startaflevering droeg ze haar steentje bij om van ons land een nét iets betere plek te maken. Frances deed samen met Tom (25), Deborah (23) en Daniël (57) – alle drie wachtend op een nieuw orgaan – een poging om orgaandonatie onder de aandacht te brengen. Dat alles met als doel om zo veel mogelijk mensen te overtuigen om zich te registreren. En het blijft niet bij een oproep. Speciaal voor Make Belgium Great Again zetten namelijk al meer dan 240 Vlaamse stad- en gemeentehuizen nu zondag 23 september 2018 hun deuren uitzonderlijk open voor donorregistratie.

Tom, Deborah en Daniël – die in de aflevering getuigden over hun nood aan een levensreddende orgaantransplantatie – onderstrepen het belang van de actie. “In principe is iedereen orgaandonor. Maar bij een overlijden is het voor de naasten vaak een te moeilijke beslissing om de organen van de overledene toch af te staan. Achteraf zijn de meeste mensen wel gelukkig dat ze toch iets goeds gedaan hebben met het meest vreselijke dat hen kon overkomen. Dus maak het voor hen gemakkelijk en registreer je op voorhand”, klinkt het bij Tom, die al 2,5 jaar op een nieuw hart wacht. “Ik ben op dit moment afhankelijk en batterijen”, vertelde hij in de aflevering. “Zoals jij een powerbank meeneemt voor de batterijen van je gsm, moet ik ervoor zorgen dat ik batterijen bij heb die mij in leven houden.

Je registreren als orgaandonor vraagt letterlijk 5 minuutjes tijd”, zegt ook Frances Lefebure. “Maar daarmee kan je wel mensenlevens redden. Deze actie is voor íedereen die op dit moment op een levensnoodzakelijk orgaan wacht. Letterlijk voor álle 1.212 wachtenden.” Van Deborah kreeg Frances wel goed nieuws te horen. Zij heeft ondertussen haar nieuwe longen gekregen. “Ik zou echt doodgegaan zijn”, getuigt zij. “Daarom vind ik het belangrijk dat mensen zich registreren. Dankzij orgaandonatie krijgen personen zoals ik een nieuw leven.

Speciaal voor Tom, Deborah en Daniël – en bij uitbreiding voor alle 1.212 mensen die nog wachten op een orgaan – zetten meer dan 240 steden en gemeenten nu zondag 23 september 2018 uitzonderlijk hun deuren open. En dat aantal blijft stijgen. De lijst met deelnemende stad- en gemeentehuizen is terug te vinden op vtm.be.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: