Al sinds 2015 opent AB met veel enthousiasme de deuren voor Europe Day om Europese muziek en muzikanten uitgebreid in de kijker te zetten. Dit jaar belooft extra spannend te worden: we vieren namelijk de tiende editie van ons Europees feest, en de tiende verjaardag van Liveurope, een initiatief van AB dat al meer dan 4000 Europese artiesten heeft geholpen om een nieuw publiek aan te boren en de beste concertzalen van Europa plat te spelen. Nu België het voorzitterschap van de EU bekleedt en de Europese verkiezingen voor de deur staan, krijgt deze editie nog een extra bijzondere dimensie.

Op 9 mei komen politiek en muziek samen op de tiende editie van Liveurope, een muzikaal feest ter ere van Europe Day. Het evenement gaat opnieuw door in Ancienne Belgique, het kloppende hart van de Brusselse muziekscene, en viert meteen ook de tiende verjaardag van het Liveurope-initiatief.

Het event wordt georganiseerd in samenwerking met de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België, als onderdeel van het Belgische voorzitterschap van de EU. Verwacht je aan optredens, een panelgesprek over de uitdagingen in de muzieksector en een netwerkmoment.

Elise Phamgia, algemeen coördinator van Liveurope - “Ons evenement ter ere van Europe Day is een concreet voorbeeld van hoe cultuur zinvolle projecten kan voeden, die mensen warm maken voor het Europese project. Er komen gevestigde acts aan en aanstormend talent bod, maar daarnaast wordt ook de waarde onderstreept van initiatieven zoals Liveurope, die gefinancierd worden door de EU en cultuur stimuleren in heel Europa. De EU mag er heel trots op zijn dat er op deze manier duizenden concertzalen en opkomende muzikanten zijn gesteund, de afgelopen tien jaar. De nakende Europese verkiezingen geven deze missie bovendien een geheel nieuwe betekenis.”

België bekleedt op dit moment het voorzitterschap van de EU, en het evenement zal dan ook extra aandacht hebben voor Belgisch talent met internationaal appeal. Daarnaast is er ruimte voor opkomende artiesten van over het hele continent, om zo de culturele rijkdom en diversiteit van de Europese muziekscene in de verf te zetten, slechts een maand voor de Europese verkiezingen in juni.

Tom Bonte, algemeen directeur van Ancienne Belgique - “Europa centraal stellen in een concertzaal als Ancienne Belgique, dat is vandaag eigenlijk nog logischer dan toen tien jaar geleden de eerste editie van Europe Day op poten werd gezet.”

Al bevestigd voor de affiche zijn Belgische artiesten Compact DiskDummies en Chibi Ichigo. Binnenkort worden nog meer namen aangekondigd.

What Future for European Music?

Naast live muziek staat er ook een panelgesprek op het programma. What Future for European Music? wordt georganiseerd in samenwerking met het initiatief One Voice for European Music . Vooraanstaande experts komen ons inzicht bieden in de uitdagingen, maar ook de kansen, waarmee de muziekindustrie vandaag te maken krijgt, en welke strategieën er zijn om de muzikale diversiteit in Europa te voeden.

Na de gesprekken worden gasten uitgenodigd op een cocktailreceptie, waar ze kunnen netwerken met spelers uit de cultuurwereld, Belgische en Europese besluitvormers en mediaprofessionals.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: