Met bijna 12.000 concertgangers was de eerste editie van het VOTOWN Festival, afgelopen zondag in het KRAS stadion van FC Volendam, een absoluut succes. Het publiek was al op de vroege middag aanwezig om te genieten van een biertje, een hapje en uiteraard de optredens van de Volendamse choryfeeën 3JS, Nick & Simon en Jan Smit die een thuiswedstrijd speelden.

Na de succesvolle VOTOWN All Stars concerten en een rustpauze van drie jaar, klonk er zondagmiddag opnieuw live muziek in het stadion van 2de klasser FC Volendam. Voor een keer waren het niet de spelers die op het veld stonden, maar wel de artiesten en het publiek. Onder impuls van Jan Smit, al jaren het uithangbord van de voetbalclub en sinds geruime tijd ook bestuurslid, werd de voetbaltempel voor een middag en avond omgebouwd tot een openlucht concertzaal. Ondanks de aanwezigheid van heel wat Volendammers, bleek het publiek vooral afkomstig te zijn uit alle uithoeken van Nederland én Vlaanderen. “Wij hebben er een daguitstap van gemaakt. Vanmorgen hebben we met z’n allen een mooie wandeling gemaakt op de dijk , straks zijn er de optredens en vanavond rijden we dan allemaal samen terug naar Brugge”, zegt de West-Vlaamse Connie Geens. Een meegereisde enthousiaste vriendin vult aan: “In Vlaanderen gaan wij ook naar de optredens kijken van Jan Smit of Nick & Simon, maar het gebeurt zelden dat ze samen op één podium staan. Vandaar dat we naar het VOTOWN Festival zijn gekomen, waar we ook nog eens de 3JS aan het werk kunnen zien!”

Thuismatch

Een stralende zon en de aangevoerde zachte zeewind van over het Ijsselmeer, zorgden ervoor dat de festivalgangers in een opperbeste stemming waren wanneer de 3JS iets over vijven aan hun optreden begonnen. “Het bijzondere aan optreden in eigen dorp, is dat er heel wat bekende gezichten voor je staan tussen het publiek. Ik vind dat best wel prettig, dat bezorgt ons in alle geval geen extra zenuwen”, laat Jan Dulles zich voorafgaand ontvallen. Kersvers gehuwde zanger/gitarist Jaap Kwakman vertoefde in een opperbeste stemming: “Vorige week ben ik getrouwd. Het feest was een paar meter verderop, maar er was wel iets minder volk dan vandaag. Dit wordt hoe dan ook een feestje. Wij hebben er veel zin in. We zouden graag al wat nieuw werk spelen uit ons opstapelstaande album ‘7’, dat half november verschijnt, maar we moeten nog wachten tot half oktober, wanneer onze eerste single een feit is. Ik beloof je alvast dat we in het najaar ook terugkomen naar Vlaanderen”. De 3JS speelden een lekker strak concert, wat meteen ook een goede opwarmer was voor hun nieuwe theatertour ‘7’, waarmee ze komend voorjaar op tournee gaan en waarmee ze op donderdag 28 april neerstrijken in de Antwerpse Arenbergschouwburg.

Primeur

Na een korte podiumwissel was het de beurt aan Nick & Simon om het publiek te veroveren. Met sprekend gemak wist het populairste duo van Nederland de massa voor zich te winnen. Nick & Simon brachten alleen maar hun grootste hits, maar ze zorgden ook voor een primeur. “Ik moet zeggen dat we best wel even nerveus zijn, want zometeen spelen we onze nieuwe single ‘Open je hart’. Het liedje is letterlijk nog maar een paar uur voorgesteld aan de wereld en kijk, wij mogen het al brengen met onze live band. Benieuwd of jullie hem leuk vinden?”, zei Simon, die vervolgens werd getrakteerd op een luid applaus en een collectieve meezingsessie. In september komen Nick & Simon overigens uitvoerig naar Vlaanderen. Naast de promotie voor de nieuwe single ‘Open’, releasen ze op 18 september hun 6de studioalbum ‘Open’ en dat komen ze bij ons intens promoten. “Het worden mooie dagen en het wordt opnieuw uitkijken naar de vele ontmoetingen met onze Vlaamse fans. We hebben er ontzettend veel zin in”, zie Nick na afloop van een geslaagd optreden in het thuisdorp.

Trots

Bij een zachtjes ondergaande zon, verscheen Jan Smit op het podium in nota bene het shirt van FC Volendam. Nog voor hij één noot gezongen had, werd hij door het publiek en het ruime supporterslegioen van de voetbalclub getrakteerd op een oorverdovend applaus. Tijdens zijn optreden bedankte Jan als bestuurslid alle medewerkers voor en achter de schermen. “Het doet mij en de club een enorm plezier dat er zoveel mensen begaan zijn met FC Volendam. Mede dankzij ieders inzet vandaag, krijgen anderen ook kansen om mee te genieten van onze verhalen”, liet Jan zich ontvallen op het podium. Mooi was het gelegenheidsduet dat Jan zong met z’n fysiotherapeut. Jan verkeerde in bloedvorm en samen met de TMF band bracht hij z’n grootste hits. Backstage liet hij zich ontvallen dat hij druk in de weer is met nieuwe muziek. Jan: “Ik blijf overigens onophoudelijk heen-en-weer pendelen tussen Nederland en Vlaanderen. Vannacht stond ik nog op het podium in Aartrijke. Ome Cor en ik waren pas om vijf uur vanmorgen thuis, maar het was echt zo leuk. De komende maanden blijf ik optreden en uiteraard kijk ik uit naar de Vrienden Voor Het Leven tour, samen met Lindsay en De Romeo’s, die op 20 februari van start gaat in Vlaanderen”.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: