In de tweede aflevering van de nieuwe reeks Alleen Elvis praat Thomas Vanderveken met Hans Van Dyck. De oudere broer van acteur Tom Van Dyck is professor gedragsbiologie en een internationaal gerenommeerde vlinderexpert. Geen droge wetenschapsprofessor maar een gedreven onderzoeker en een gepassioneerde verteller die het kleine-jongensvuur behouden heeft. En ook de Kempische nuchterheid. Het gesprek met Thomas Vanderveken vlindert tussen natuur en cultuur: van een installatie met levende kippen over een cow whisperer tot Arno. Op vrijdag 1 mei na de film Full Metal Jacket van Stanley Kubrick, omstreeks 22.30 u. op Canvas.

Gaston en Leo

Hans Van Dyck is professor Gedragsbiologie aan de UCL in Louvain-la-Neuve. En Français. Maar alles begint in het Vlaams. In de Kempen groeit hij op als oudste zoon in een middenstandsnest. Zelf groeit hij uit tot een echte workaholic. Ook al toont hij zich uiterlijk rustig, er woelt een innerlijke onrust om alles te willen vatten. Zo komt al heel vroeg de verwondering voor de natuur.

Als grote broer van Tom maar zelf nog klein moet elk vlindertje bekeken, elk plantje gekoesterd en elk vogeltje geteld. Terwijl hun leeftijdsgenoten gaan schaatsen, spotten Hans en Tom spechten met de verrekijker. De jonge broers hebben samen een natuurclub, zijn volwaardige ornithologen, maar spelen ook Gaston en Leo na.

De wetenschap wint

Wanneer Hans 18 wordt, trekt de wetenschap veel harder dan het acteursleven. Hans studeert biologie in Leuven en Antwerpen. Het gedrag van de dieren moet verklaard en onderzocht. En ook het dier in ieder van ons. Hans wil begrijpen waarom bepaalde dieren het niet lijken te redden in een wereld op mensenmaat, terwijl andere dieren het net beter doen dan ooit.

Toch verdwijnt theater niet uit zijn leven: goed lesgeven beschouwt hij nog altijd als 'toneeltje spelen'.

Vlinderjongen wordt vlinderprofessor

Hans schrijft zijn doctoraat over vlinders en die schoonste afdeling van de insecten wordt en blijft ook zijn afdeling. Hij ontpopt zich van vlinderjongen tot vlinderprofessor. En dat gaat verder dan je zou denken. In het boek ‘Dagvlinders in Vlaanderen: nieuwe kennis voor betere actie’ beschouwt hij vlinders als barometers voor klimaatverandering.

Hans Van Dyck is vandaag een internationaal gerenommeerde vlinderexpert. Geen droge wetenschapsprofessor ex cathedra maar een onderzoeker en verteller die het kleine-jongensvuur behouden heeft. En ook de Kempische nuchterheid: ‘Ik sta ermee op en ga ermee slapen maar ‘k lig er niet van wakker’.

Van kippen en koeien tot Arno

Ook in zijn fragmentkeuze bewaart Hans de balans tussen natuur en cultuur. Een installatie met levende kippen doet hem zelfs de grens tussen beiden aftasten. Een cow whisperer met een autismespectrumstoornis leert hem het stereotiepe denken afweren.

Zanger Arno is voor hem niet enkel een muzikaal genie, maar ook een rolmodel in het overleven in Franstalig gebied. Dat verwondering altijd de basis blijft voor wetenschap blijkt dan weer bij zijn geestelijke vader Edward Wilson.

Hoe Hans het ‘jongetje’ in de man levend houdt, dat zien en horen we in Alleen Elvis op vrijdag 1 mei.

Alleen Elvis

Na twee seizoenen heeft Alleen Elvis blijft bestaan zijn bestaansrecht meer dan bewezen. Het live uitgezonden programma met Thomas Vanderveken kan rekenen op een schare enthousiaste volgelingen (sla er de sociale media maar eens op na), werd genomineerd voor de Ha! van Humo en ook voor twee Vlaamse televisiesterren: één in de categorie Beste Entertainmentprogramma en één voor Thomas Vanderveken als Beste Presentator.

In april en mei ontvangt Thomas Vanderveken zes weken lang boeiende gasten uit heel verschillende maatschappelijke domeinen, voor een intens, ontwapenend en soms vinnig gesprek. Goed voor een ‘andere kijk’ van anderhalf uur op het leven en werk van de gasten.

De ingrediënten van het programma blijven ongewijzigd: twaalf beeldfragmenten voeden en sturen het gesprek. De gast van Thomas kiest telkens negen beeldfragmenten uit films, documentaires, videoclips, enz. Beelden die hem ontroerd, geprikkeld, gevoed én aan het lachen hebben gebracht. Thomas en zijn redactie voegen daar telkens nog drie verrassingsfragmenten aan toe, verstopt achter een vraagteken. Kwestie van de gasten ook af en toe uit te dagen. Het programma wervelt live, en zonder strak scenario van beeldfragment over gesprek tot beeldfragment. Dat maakt het net zo prikkelend en onvoorspelbaar.

Na Hans van Dyck volgen nog : Joris Luyendijk (journalist), Anne Chapelle (zakenvrouw en fashionista), Kamagurka (tekenaar) en Jan Raes (intendant, muzikant en broer van).

Alleen Elvis blijft bestaan met Hans Van Dyck : vrijdag 1 mei om 22.30 u. op Canvas.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: