Maandagavond werd het filmdebuut van Adil el Arbi en Billal Fallah gereleased in alle zalen. Al kunnen we niet echt meer spreken van een debuut want ze maakten reeds een kortfilm "Broeders". Met die film wonnen ze de VAF Wildcard, een prijs waarbij ze een budget krijgen om een nieuwe kortfilm te maken. Die kortfilm liep een beetje uit de hand en werd ineens een langspeelfilm: "Image".

De film behandelt een maatschappelijk thema maar dient niet als pamflet. Het gaat over een jonge journaliste die gebeten is door het onderwerp van haar volgende reportage. Een reportage die toch van bovenaf een beetje wordt tegengewerkt, maar waar ze zo door bezeten is dat ze die toch wilt afwerken. Voor de directie kan het allemaal wel een beetje sneller, maar Eva Hendrickx (Laura Verlinden) laat haar niet opjagen en vindt dat je met een langere tijd een betere kwaliteit kunt leveren. Zelfs de legendarische Herman Verbeeck (Gene Bervoets) krijgt haar niet in zijn greep, ze blijft gewoon haar goesting doen. De reportage gaat over één van de probleemwijken in Brussel, het idee ontstond door rellen die er de laatste tijd vaak voorkwamen. Samen met haar cameraman (Geert van Rampelberg) en haar geluidsman (Wouter hendrickx) trekt ze er op uit. Op hun eerste reportage wordt al direct duidelijk dat Eva, in tegenstelling tot hen, van niets terug deinst en ze gefascineerd is door de omgeving. Als ze op hun eerste reportage Lahbib Farraji (Nabil Mallat) ontmoeten, ziet Eva iets in hem waardoor ze gefascineerd geraakt. Lahbib is een Marokaanse jongen met een zwaar verleden, maar geniet toch ontzettend veel ontzag van de mensen van zijn wijk. Hij zal hen rondleiden in de stad en hen de buurt laten zien hoe hij ze ziet. Als Eva geen mensen meer krijgt om aan haar reportage te werken moet ze noodgedwongen alleen met hem op stap. Er ontstaat een intense band tussen de twee en langzaamaan groeit die band uit tot een heuse reportage. Maar zal ze erin slagen om haar reportage af te maken? Als je dat wilt weten, dan zul je toch moeten gaan kijken...

In de film speelt nog een Frans-Marokaanse actrice mee, namelijk Sanâa Alaoui. Zij speelt de politieagente die toch net iets meer respect krijgt van de wijk dan de andere agenten aangezien ze zelf in de wijk opgroeide. Zij is met deze internationale film zeker niet aan haar debuut toe en speelde al in verschillende talen en landen mee in films.

Maandag is de film in première gegaan in de Kinepolis van Antwerpen. De sfeer was totaal anders dan op een andere première. Ik heb nog nooit zo'n uitbundige en oprecht gelukkige cast en crew gezien. De fun spatte er gewoon van af! Adil el Arbi en Billal Fallah hun smile ging van heel de avond niet meer van hun gezicht, het was prachtig om te zien hoe trots ze wel niet waren op hun film. En met recht en rede waren ze trots! De film zat strak in elkaar. Het mag dan wel een "lowbudgetfilm" zijn, het was er zeker niet aan te merken. De details klopten, het verhaal was zeer sterk en gedurfd, een fantastische cast, heel die combinatie zorgden voor een prachtig geheel op het witte doek. Het is zeker niet gemakkelijk om over zulke maatschappelijke thema's te schrijven. Er is altijd wel iemand die je tegen het hoofd stoot, maar deze mannen hebben het thema op een intrigerende manier gebracht. De film had alles wat er in een film moet zitten, de nodige spanning, liefde, drama, sterke verhaallijn, goede cast, enz... Het is eens iets anders en zeker de moeite waard om te gaan zien! Ik kijk alvast uit naar de volgende film van Adil el Arbi en Billal Fallah die in 2015 in de zalen zal te zien zijn. Doe ze voort!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over