Jany Claeskens

Voor zijn negentiende verjaardag kreeg rapper Maesland afgelopen vrijdag drie kussen van Yasmine, lovende woorden vanuit de huiskamer en een grote taart met kaarsjes. Wat hij níet kreeg, was een ticket voor de volgende aflevering van Zo is er maar één. Maesland maakt vrijdag plaats voor de West-Vlaamse vissersdochter Charlotte, die onder het goedkeurend oog van Flip Kowlier haar debuut maakt voor een livepubliek.

“Het lijkt wel of zijn versie van Kvraagetaan de originele is, en die van Fixkes de cover”, zeiden de muziekkenners in de huiskamer over rapper Maesland. Het mocht niet baten, want even later moest de jonge Antwerpenaar afscheid nemen van Zo is er maar één. Ondertussen maken de andere kandidaten zich op voor een cruciale aflevering van Zo is er maar één. Na afloop van de liveshow van vrijdag 17 april zijn de vijf halve finalisten immers bekend. Het zijn de vijf die volgens de Eén-kijkers een goede kans maken om de Nederlandstalige revelatie van 2009 te worden. De voorrondes worden alvast in stijl afgesloten met een aflevering die helemaal in het teken staat van feest.

Nieuwkomer Charlotte doet haar intrede in Zo is er maar één met Ik hou van u, de ultieme Noordkaapsong. Voor haar wordt het vrijdag echt spannend, want zij heeft nog nooit opgetreden voor een livepubliek en al helemaal niet op televisie. “Optreden met Miguel Wiels en z’n band? Dat is zo geweldig dat ik het amper kan vatten”, aldus de West-Vlaamse vissersdochter, die er duidelijk zin in heeft.

Een feest is geen feest als niet iedereen luidkeels Ik wil je van De Kreuners meebrult, moeten de vijf van Andes gedacht hebben. De band uit Aarschot kreeg voor de tweede week op rij het grootste aantal stemmen van het publiek en is meer dan ooit een favoriet voor de eindoverwinning.

Er was vrijdag bijzondere aandacht voor nieuwkomer Divan Express, de band met Limburgse roots die vorig jaar de wedstrijd voor nieuw talent won op Mano Mundo. Hun exotische en zomerse klanken komen tijdens de feestaflevering naar eigen zeggen volledig tot hun recht in een ‘falafel-discoversie’ van Belle Hélène van Doe Maar.

Ook TatYana Storm heeft redenen om te feesten. Zij kreeg vorige week een wildcard van Dana Winner en heeft er als enige kandidaat al twee op zak. TatYana probeert deze week kijkend Vlaanderen te overtuigen met Eén kopje koffie van VOF de Kunst. Misschie levert het haar wel een derde wildcard en een plaats in de eerste halve finale op.

Fosco is intussen aan zijn vijfde week toe. De band kiest voor Shaken en grooven, een minder bekend nummer van Clouseau waarmee de groep het kot andermaal op stelten wil zetten. De bandleden van Fosco hadden voor Zo is er maar één nog nooit voor een publiek gestaan, maar eindigen toch elke week veilig in het midden van het peloton.

Voor JackoBond is het deze week dubbel feest. Haar hoogzwangere zus kwam vorige week nog supporteren in Zo is er maar één, om enkele uren na de uitzending te bevallen van dochter Lizzy. JackoBond kiest deze week voor Brussel van Liesbeth List, de Nederlandse diva waarmee ze eerder samen op het podium stond.

Centrale gast: Flip Kowlier
Als centrale gast de man die er al jarenlang in slaagt heel Vlaanderen in het West-Vlaams te laten meezingen: Flip Kowlier. Hij kan de avond van een van de kandidaten nog feestelijker maken met een wildcard, die de uitverkoren artiest rechtstreeks naar de eerste halve finale katapulteert. Zelf kreeg Kowlier in februari de Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek, een prestigieuze onderscheiding die organisaties en personen bekroont die Vlaanderen op een bijzondere manier meer kleur geven.

Gasten in de huiskamer
In de huiskamer krijgt Zaki gezelschap van muzikant en radiofenomeen Jan Hautekiet en zangeres Karen Damen, gemeenzaam bekend als ‘de rosse van K3’.

Zo is er maar één: op vrijdag om 20.40 uur op één

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: