Alain Buyck

Wie het alom geprezen boek “Pieter Daens’ van Louis Paul Boon gelezen heeft, of de verfilming van Stijn Coninckx gezien heeft, kon gisteren niet ontbreken op de langverwachte première van de musical Daens. Het voormalige postsorteercentrum X in Berchem werd voor de gelegenheid het decor van een legendarische musical die zowat alle verwachtingen overtrof. De musical brengt het verhaal van een ontluikende romance tussen arbeidster Nette en krantenverkoper Jan de Meeter, dit alles ten tijde van de sociale wantoestanden eind 19de eeuw in Aalst. Een schrijnend verhaal dat met een vleugje romantiek werd overgoten.

Oud postsorteercentrum X
Dat Studio 100 koste noch moeite spaarde om van de musical Daens een succes te maken is geen geheim. Zo werd het voormalige postsorteercentrum X in Berchem volledig gerenoveerd en omgebouwd tot een heuse theaterzaal, perfect in de stijl van de musical Daens. Zelden werden we onthaald in dergelijke luxe, maar tegelijkertijd ook met onze neus zo op de feiten gedrukt. De reusachtige Daens foto’s, de inrichting van de zaal en foyer, alles was tot in de puntjes afgewerkt.

Verhaal.
Het verhaal van pastoor Daens die de wantoestanden in Aalst eind negentiende eeuw aanklaagde, zal niemand onbekend zijn. Toch behoren al deze sociale wantoestanden niet tot het verleden, en is het verhaal nog steeds hedendaags. Een bezoekje aan de fabrieken pakweg Indonesië, Cambodja, China brengt je heel snel terug tot de tijd waarin deze musical zich afspeelt. De uitbuiting, mishandeling, erbarmelijke werkomstandigheden, allemaal zijn het ook nu nog actuele thema’s die met deze musical nogmaals in de verf worden gezet.

In de musical werden we al heel snel meegezogen door het schrijnende verhaal. Maar om het verhaal ook voor het brede publiek toegankelijk te maken werd de musical Daens een licht geromantiseerde versie, maar een nog steeds geschiedenistrouwe weergave. De rode draad door de musical heen was de ontluikende romance van arbeidster Nette met krantenverkoper Jan de Meeter. Heel de musical werd opgevoerd op muziek van Dirk Brossé, die er wonderbaarlijk in slaagde om met zijn pakkende muziek de musical nog een extra dimensie te geven.

Cast
Met een prachtig verhaal alleen heb je natuurlijk nog geen succesformule beet. Daarvoor deed Studio 100 beroep op een ongeziene topcast met Lucas van den Eynde in een absolute glansrol. Voor Daens moest hij werkelijk alle registers opentrekken en bewoog, zong, acteerde als nooit tevoren. Een andere glansrol was weggelegd voor Free Souffriau, alias Nette, die met haar frêle en wonderbaarlijke stem het publiek meermaals in verroering wist te brengen. Met haar kwetsbare, maar tevens ook zelfzekere, manier van acteren slaagde ze er wonderwel in om Antje de Boeck te doen vergeten.

Maar dan zijn er ook nog Jo de Meyere (bisschop Stillemans), Jelle Cleymans (Jan de Meeter), Peter Van de Velde (Schmitt), Chris Van den Durpel (Pastoor Ponnet), Anne Mie Gils (Moeder Scholiers) en nog zoveel anderen die een ongeziene prestatie neerzetten. We willen dan ook de collectieve prestatie extra in de verf zetten, want de maandenlange voorbereidingen die hieraan vooraf gingen, hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen

Special effects
De musical Daens was tevens ook nog goed voor een technisch hoogstandje dat we nooit tevoren zagen, namelijk 3D beelden. Je hebt waarschijnlijk allemaal al wel eens in de cinema gezeten met speciale brilletjes om dergelijke 3D beelden te zien. Gisteren waren de brilletjes overbodig. Het 30 meter diepe podium, de geprojecteerde beelden en de surround klanken zorgden er als het ware voor dat we zelf figuranten werden in de musical. Vol verbazing waren we dan ook na afloop van de musical voor hetgeen we net te zien gekregen hadden. Het zal je dan ook niet verbazen dat heel de zaal na afloop de cast trakteerde op een minutenlange staande ovatie. Een voor een kwamen ze terug om hun verdiende applaus in ontvangst te nemen.

Bekend Vlaanderen
Voor de musical was zowat heel bekend Vlaanderen afgezakt naar Berchem. Weervrouw Jill Peeters, familieacteurs Chris van Tongelen, Frans Maas, Bianca Vanhaverbeke en David Michiels, Ilse de Meulemeester samen met manlief Glenn Janssens, Ann van Elsen, Ellen Dufour, Herbert Flack, Miguel Wiels, maar ook Antwerps Burgemeester Patrick Janssen, Vlaams Minister Kris Peeters en jawel, ook prins Laurent en prinses Claire, zakten gisteren af naar Berchem voor ongetwijfeld de musical van de eeuw. Van één ding zijn we zeker, spijt zullen ze niet gehad hebben. (YV)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: