De Boekenbeurs zit bijna in de helft van haar traject. Een ideaal moment dus om eens een overzichtje te maken van welke boeken goed scoren bij de bezoekers tot op heden:

“Alles verloopt naar wens,” klinkt het bij Standaard Uitgeverij. De themadagen op de Boekenbeurs zorgen duidelijk voor een boost van de verkoop van de deelnemende auteurs. Zo noteerde Lannoo een sterke interesse voor Voorbij de grens van Lieve Blancquaert, na het interview tussen de fotografe en Annemie Struyf op zaterdag jl. Er gingen al zo’n 550 exemplaren van het boek over de toonbank. SOS Piet 2, het kookboek van televisiekok Piet Huysentruyt verkoopt als zoete broodjes. Bij Lannoo is het boek al goed voor 900 verkochte exemplaren. In dezelfde lijn scoren Terug naar Siberië van Martin Heylen en Kapitein Winokio. Die laatste charmeerde een volle zaal enthousiaste kinderen op de Boekenverdieping.

Bij VBK België is het Guinness Book of Records een vaste waarde; er zijn al 600 exemplaren van verkocht. Bij Casterman is er veel belangstelling voor de Antwerpse vertaling van het Kuifje-album De juwelen van Castafiore, speciaal uitgebracht aan de vooravond van de Boekenbeurs. De vertaling is van de hand van David Davidse, die het boek kwam voorstellen tijdens de nocture gisterenavond. Bij Standaard Uitgeverij toppen Pieter Aspe en Deflo. Die laatste werd vorige week nog bekroond met de Hercule Poirot-prijs voor zijn thriller “Pitbull”.

Naast de gedoodverfde bestsellers zijn er ook een paar onverwachte successen. Voor WPG is “Godenslaap” van Erwin Mortier het tweede bestverkopende boek na de bestsellers van Karin Slaughter en vóór het oeuvre van Khaled Hosseini. Daar merken ze ook dat krantenrubrieken waarin bekende auteurs of journalisten hun literaire ontdekkingen aanprijzen, de keuze van de lezer beïnvloeden. Zo ging de roman “De Wittgensteins” van Alexander Waugh al vlotjes over de toonbank.

Denis, ten slotte, heeft al behoorlijk wat exemplaren verkocht van “De gevaren van zes snaren” (uitgegeven door The House of Books), het gitaarboek van Bart Peeters (die het boek op 10 november op de beurs komt voorstellen).

Gisteren op de Boekenbeurs
Gazet van Antwerpen maakte gisteren de krant ter plekke op de Boekenbeurs. Iedereen kon komen kijken hoe dat gebeurt. Kijk mee over de schouder van een journalist en ervaar hoe een krant tot leven komt. BV’s en lezers kropen voor één dag in de huid van reporter. Zo hielpen onder andere Luc Caals, Walter Meeuws, Barbara Dex, Kelly Pfaff, Evy Gruyaert en Ann Van den Broeck mee aan de krant van vandaag.

Vooruitblik
Vandaag is het Knack-dag met o.a. Joël De Ceulaer, Dirk Draulans, Charlotte Mutsaers en Paul Verhaeghen. (N.B. Julian Barnes zal er helaas niet zijn). ’s Middags kunt u creatief leren schrijven of meedoen met de ‘grote Culi-quiz’ o.l.v. Bruno Wyndaele.

Op zaterdag 8 november kunt u op de Boekenverdieping kiezen uit maar liefst 19 items in de themadag ’t Zit in de familie (met de Planckaerts, koninklijke dames, Wouter Deprez, de familie Kimpen, Louis Van Dievel, e.v.a.). Belle Perez heeft iets te vieren en de Kidz worden verwend met o.a. Jelle Cleymans, Pieter Gaudesaboos en Marijke Umans.

Op zondag 9 november zijn de Dichters aan de macht op de Boekenverdieping met o.a. een ware Gedichtenmarathon in de Oranje Zaal. Kardinaal Danneels komt zijn nieuwe boek voorstellen en signeert nadien op stand 315 (Lannoo).

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: