Op dinsdag 5 januari 2016 snijdt Cathérine Moerkerke in Telefacts twee nieuwe reportages aan. De VTM NIEUWS-gezichten wagen zich aan insecten, terwijl journalist Robin Ramaekers naar Egypte trekt om de klappen die het toerisme er heeft gekregen, in kaart te brengen.

Insecten op het nieuwjaarsmenu bij vtm nieuws-gezichten

Voor een aantal gezichten op de nieuwsredactie van VTM is het nieuwe jaar avontuurlijk begonnen. Zij stemden toe in een Nieuwjaarsdiner, op basis van insecten. Kok van dienst: David Creëlle.

Eind december bracht David Creëlle een kookboek op de markt met daarin uitsluitend gerechten op basis van insecten. “Toen ik zelf voor het eerst insecten at, vond ik dat ook walgelijk. Maar een grote worm of een kleine worm, dat is een idee dat je gewoon moet worden.” Liefst van al eet David sprinkhaan, al is daar nog een belangrijk nadeel aan verbonden. “Dat is echt duur. Je betaalt al gauw 70 euro per kilo. Dat is echt nog een luxeproduct. Alleen zien de mensen dat niet zo.” Terwijl zijn vriendin Liesbet de sprinkhanen ontdoet van vleugels en poten, bereiden vier VTM NIEUWS-gezichten zich voor op hun diner. Aagje Vanthomme is één van hen: “Ik ben wel nerveus. Ik heb het nog nooit gegeten dus ik hoop dat ik het lust.” Weerman Frank Duboccage bekijkt het zo: “Meer dan 80 procent van de wereldbevolking eet insecten, dus zo slecht zal het wel niet zijn zeker?” Ook Paul D’Hoore en Rosalie Pieters wagen zich aan het speciale diner.

Op de Thomas More Campus in Geel worden dagelijks onderzoeken gevoerd naar de de voedingswaarden en de voedselveiligheid van insecten. Onderzoeker Mik Van der Borght: “We moeten nog veel leren maar we weten nu al dat insecten globaal qua voedingswaarden gelijkaardig zijn aan het traditionele vlees. Het is een zeer gezond alternatief voor vlees.” Om insecten op een laagdrempelige manier ingang te doen vinden bij het grote publiek, zijn er nu al frietkoten die krekelkroketten verkopen. En ook vaste klanten die het eten. Nicky Vereertbrugghen is alvast fan: “Ik kom wekelijks naar de frituur en ik neem altijd een krekelkroket. Ik vind dat echt lekker. Ik heb ooit ook al meelwormen geproefd, maar dat ging mij te ver.” Hoe ver durven de VTM NIEUWS-gezichten gaan? Ontdek het in Telefacts op dinsdag 5 januari 2016.

Trekt de vlaming nog naar Egypte?

Egypte is in de kerstvakantie normaal een drukbezochte vakantiebestemming door de Vlaming. Maar is dat, na de terreurdreiging, nog altijd zo? Kan je superkoopjes doen in Egypte? Op welke bestemmingen kan je nog vliegen en waar is er nog volop vakantiepret? Telefacts-reporter Robin Ramaekers zoekt het uit.

De klap voor het toerisme in Egypte kwam er 2 maanden geleden, op 31 oktober 2015. In de Sinaï-woestijn stort Metrojet vlucht 9268 neer. De vakantievlucht vanuit Sharm El Sheikh richting Sint-Petersburg eindigt in een drama. 224 mensen komen om. Volgens Rusland staat het vast dat het gaat om een terroristische aanslag. Meteen halen alle landen hun toeristen weg uit Sharm El Sheikh. Sinds de crash kan je vanuit België en verschillende andere Europese landen niet meer vliegen op de populaire badplaats. De hele toeristische industrie aan de Egyptisch Rode Zee deelt in de klappen. Het verlies voor het Egyptische toerisme wordt geschat op 258 miljoen euro per maand.

Ook in het nabijgelegen Dahab staat alles zo goed als leeg. Robin Ramaekers ontmoet er enkele Vlamingen die er al jaren wonen en werken. Kurt Huygens, booteigenaar in Dahab: "Normaal liggen de stranden vol, met duizenden surfers in het water. Nu is het hier doods en verlaten, een spookstad.” Sigi Moors, overwinteraar in Sharm El Sheikh: "Het is hier dikke shit, als ik dat zo mag zeggen. Dat is hier nu al vijf jaar aan de gang, maar nu is het erger dan ooit omdat er helemaal geen vluchten meer zijn.” Hassan Attia, hotelmanager van Tree Corners Palmyra in Sharm El Sheikh: "Mijn hotel met 331 kamers staat leeg en dat is verschrikkelijk. We begrijpen het niet, na de aanslagen in Parijs was er toch geen negatief reisadvies? Er is zelfs geen bewijs dat de crash van het vliegtuig het gevolg van een aanslag was."

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: