Uma Chine stelt haar tweede album “Changes” voor. Hoofdingrediënten zijn drie vrouwenstemmen, gedragen door gewaagde ritmes en fijn doorweven met analoge synths.

Met haar debuut “UMA CHINE” (Starman Records) verovert de gelijknamige band in 2019 een plekje in de Belgische popscene. “Prachtig debuut”, orakelt OOR, terwijl ook o.a. Focus Knack zich lovend uitlaat over de groep van frontvrouw Nele De Gussem. HUMO schuift Uma Chine dan weer naar voor als "één van de niet te missen acts voor 2020", waarop de band ook in de finale van Humo’s Rock Rally belandt.

Uma Chine weet zowel op plaat als live een bijzondere energie te genereren. De band typeert zich door de gelaagdheid van de stemmen, vervormde gitaren en synths, en de originele wendingen binnen de songs. “We willen verhalen vertellen. En die zijn aangelengd met een flinke dosis verbeelding." Ook het tweede album van Uma Chine zit vol van magisch realisme.

Changes is een album over het onderbewuste dat zich via dromen aan ons openbaart. Waar ‘s nachts in verhalen heden en verleden door elkaar gehaald worden, komen overdag verse inzichten als kiemen bovengronds gestuwd, en ze veranderen ons. Dit album beschrijft keerpunten die veroorzaakt zijn door dat onderbewustzijn.

“Changes”, het titelnummer van de plaat, gaat over keuzes maken die in eerste instantie beangstigend en onwennig zijn. “Visits” is dan weer een nummer over het verlies van geheugen – en het terug invullen van onze herinneringen met wat we denken nog te weten. En soms geloven we dat we dingen zijn vergeten, maar komen ze terug in onze dromen. “Hold” beschrijft zo'n droom. De Gussem: “Ik geloof dat de belangrijkste ideeën ons komen aankijken, ze willen zich opdringen aan ons bewustzijn. Het enige wat we kunnen doen is rustig luisteren, en terug leren kijken.”

“Dit album is geschreven met de muzikanten van de band in mijn hoofd.” legt De Gussem uit. Tweelingzussen Rana en Sherien Holail Mohamed experimenteren met de mogelijkheden die hun complementaire stemmen bieden; instrumentalisten Gilles Vandecaveye-Pinoy, Simon Raman en Nils Vermeulen en mixer/co-producer Peter Desmedt polijstten de nummers verder tot hun uiteindelijke vorm. Waar hun debuut muzikaal nog alle kanten uitging, is dit album een solide geheel geworden.

Uma Chine mocht in België reeds opdraven voor een aftershow van dEUS en buiten de grenzen tourt de band sinds de release van haar debuut op relevante podia in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Het nieuwe album van Uma Chine “Changes” verschijnt op het Belgische jazz / not jazz label W.E.R.F. records.

Check het album HIER.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over