Peter Minnebo

Op 6 oktober werd in het voetbal-trainingscentrum Neerpede in Anderlecht het boek “Tot u spreekt Jan Mulder” voorgesteld. Anderlecht,waar Jan Mulder nog steeds als een icoon wordt beschouwd en waar hij zijn hart heeft verloren:”Ik ben een Anderlecht-speler!”. Een liefde die trouwens wederzijds is, getuigt Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck. Laatstgenoemde overhandigde Jan symbolisch een hedendaags clubshirt met zijn naam en het legendarische nummer 9, dat Jan in Brussel droeg en waarmee hij niet minder dan 144 doelpunten scoorde. Paul Van Himst,alsook aanwezig,was toendertijd nummer 10 in die Koninklijke ploeg.

Sinds de wereldbeker van voorbije zomer,is Jan opgeklommen tot een verbale topspits. Zijn populariteit als voetbalanalyticus,kende een hoogtepunt,een hype als het ware, zowel bij het mannelijk als bij het vrouwelijk publiek. Iedereen genoot van Jan Mulder’s woordelijke kunsten. Jan is een liefhebber van het spel ‘pur sang’ en kan dit woordelijk op een briljante,meesterlijke manier uitbrengen. Welsprekend,soms bijtend,corrigerend met soms toch romantische trekken. Zijn teksten als columnist geven een harmonie weer tussen schoonheid en kunst.

Het boek neemt de vorm van een dagboek aan, zijn visie over voetbal en de wereld. Hij kijkt terug op de figuren uit de Lage Landen die zijn loopbaan als voetballer en als analyst hebben getekend en doorkruist. Hij is nog steeds enthousiast over de voetbalsport,maar tevens zeer kritisch voor het hedendaagse voetbal. “Voetbal is een praatsport, overal ter wereld wordt er op dezelfde manier gesproken en gediscussieerd over voetbal en dat maakt het net zo aantrekkelijk”,aldus Jan.

Het geweld op het veld, met wekelijks griezelige overtredingen, ziet hij als een soort verval . “Bepaalde schoppen,zoals rechtstreeks op de middenvoet, zouden onmiddellijk zwaar bestraft moeten worden”. Ook de overbodigheid van sommige trainers is een stokpaardje van Jan en het is geen geheim dat hij wedstrijden uitkiest, niet voor de ploegen die spelen, maar voor de persoon die het commentaar geeft. Dit gaf hij grif toe tijdens een interview met Frank Raes tijdens de boekvoorstelling. Volgens Jan, zouden vele commentatoren zich meer met de match moeten bezighouden en niet met hun voorbereide spiekbriefjes, vol met statistieken of anekdotes van spelers.

Het boek is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts ,telt 240 pagina’s en kost 22,50 euro .

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over