Op zaterdag 1 december reikte Klara de Klara Muziekprijzen 2007 uit in de Bijloke in Gent, waar die dag ook de derde editie van de Staten Generaal van de Klassieke Muziek plaatsvond.

Lies Steppe en Bart Vanhoudt presenteerden de live-uitzending van 11 tot 13 uur in de foyer van De Bijloke in Gent. Het Radio KUKA Orkest zorgde voor de muzikale noot. Tijdens de uitreiking van de Klara Muziekprijzen 2007 voor de beste cd’s van het afgelopen jaar, werd ook de winnaar van de Klara Carrièreprijs bekendgemaakt.

Klara Muziekprijzen 2007
De jaarlijkse Klara Muziekprijzen krijgen steeds meer succes. Uit het ongemeen rijke cd- en dvd-aanbod koos het Klara-team deze zomer de allerbeste producties: 40 absolute aanraders uit de periode juni 2006 - mei 2007. Veel klassiek, maar ook jazz en wereldmuziek. Daaruit kiest Klara zelf vier laureaten, de luisteraars beslissen over de publieksprijs. Ook dit jaar weer veel interactie via de website van Klara, maar honderden luisteraars stuurden ook via de post het stemstrookje van de Muziekprijzenfolder in, of maakten gretig hun keuze bij een van de vele live-concerten van Klara. De Klara Muziekprijzenfolder blijft trouwens een hebbeding, want de kortingen op alle genomineerde cd’s blijven geldig tot 31 december... De vijf laureaten van de editie 2007 zijn:

De Klara Muziekprijs 2007 voor beste klassieke cd: Schubert: Pianotrio nr. 1 en 2 door Frank Braley, Renaud en Gautier Capuçon.
Het Franse trio zorgt voor één van de mooiste uitvoeringen van de laatste jaren van deze twee absolute meesterwerken in het genre. De onderlinge verstandhouding, de precisie en de musiceervreugde zijn gewoonweg opmerkelijk.

De Klara Muziekprijs 2007 voor beste wereldmuziek cd:
In de maat van de seizoenen - Wannes Van de Velde, Gilberte Van den Plas, Stefan Wellens, Jan Wellens, Ben Faes Granota 2010

Wannes Van de Velde was 35 jaar geleden al het boegbeeld van de Vlaamse folkrevival. In 2003 kreeg hij de Klara Carrièreprijs. Vier jaar later is hij opnieuw aan de beurt met zijn recentste cd. Hier horen we dan ook de stem van de meester, in het gezelschap van zijn vertrouwde muzikanten.

De Klara Muziekprijs 2007 voor beste jazz cd:
Pan Harmonie - Dré Pallemaerts, Mark Turner, Stephane Belmondo, Bill Carrothers en Jozef Dumoulin B-Flat. Naast iconen, zoals Joe Lovano, Hank Jones en Ornette Coleman staan is niet eenvoudig. De jazzplaat van Dré Pallemaerts en de zijnen liet zich in al zijn facetten opmerken: vernieuwend, origineel en creatief.

De Klara Muziekprijs 2007 voor beste Vlaamse productie:Rachmaninov: The Divine Liturgy of St. John Chrysostom
Sinds jaren al is het Vlaams Radio Koor een van de beste bewaarde muzikale geheimen van de Vlaamse en internationale koorscène. Sinds het koor zelfstandig werd, schakelde het naar een hogere versnelling. Het werd meer ‘concertkoor’ en kwam meer in de kijker van het brede publiek. Ook met cd’s. Het énige Russische aan de cd ‘The Divine liturgy of St. John Chrysostom’ is de muziek van Sergej Rachmaninov zelf. Voor de rest, een Vlaams koor, een dirigent uit Letland, een opname in een kerk in het Leuvense, uitgebracht op een Spaans label. Maar dat alles vergeet je wanneer je luistert: ogen dicht en je waant je meteen in een Russische kathedraal met een heerlijk lange, warme galm.

De Klara Carrièreprijs 2007: Toots Thielemans
Bij de Klara Muziekprijzen gaat het niet enkel om de bekroning van de meest opmerkelijke cd-uitgaven. Klara wilde er met de Klara Carrièreprijs ook een soort van “Lifetime achievement Award” aan toevoegen, op Vlaamse leest geschoeid. Een eerbetoon dus aan een musicus van bij ons met internationale uitstraling. De voorbije edities lauwerde Klara klarinettist Walter Boeykens, mezzo-sopraan Rita Gorr, Wannes Van de Velde, hét boegbeeld van de volkszang in Vlaanderen, componist en dirigent Vic Nees, Paul Van Nevel, pionier onder de pioniers van de Franco-Vlaamse polyfonie, en de bekendste Belgische filmcomponist en dirigent Frédéric Devreese.

Toots Thielemans kwam persoonlijk langs in het Bijloke in Gent waar eerst Klara’s jazzman Marc Van den Hoof een laudatio speelde en nadien de Toots zelfs musiceerde.

Korte Biographie Toots Thielemans
Eigenlijk is het onbeleefd Toots Thielemans nog voor te stellen. Toots is jazz. Geboren op 22 april 1922 in het hartje van de Brusselse Marollen debuteerde Jean- Baptiste “Toots” Thielemans als accordeonist in het café van zijn vader. Al heel snel leert hij gitaar en mondharmonica. Vanaf het begin is Toots voortdurend op zoek naar nieuwe klanken en nieuwe melodieën. Hij zoekt zijn eigen stijl en wil door niemand beïnvloed worden.

Toots speelt in bars en restaurants en in 1946 neemt hij zijn eerste professionele grammofoonplaat op met het orkest van Robert De Kers voor de film “Modern Mood”. Een jaar later reist hij met zijn oom naar New York. Toots schuimt er de jazzclubs af en ontmoet Billy Shaw, de impresario van Benny Goodman. De rest is geschiedenis. Toots wordt geëngageerd en in het gezelschap van Roy Eldridge en Zoot Sims gaat hij mee tournee met de populaire klarinettist.

In 1952 krijgt hij via een kennis een baantje bij Sabena in New York. Toots ontmoet er Ella Fitzgerald en Ray Brown en jamt met Charles Mingus en Charlie Parker. Hij doet audities bij de blinde pianist George Shearing, wordt aangenomen en gaat tot 1957 met het kwintet op stap.

Midden jaren zestig komt Toots in contact met meester arrangeur Quincy Jones. Samen maken zij heel wat opnamen, waaronder de soundtrack van enkele filmklassiekers zoals “Midnight Cowboy” en “The Getaway”.

Toots is een veelgevraagde muzikant. Hij is gewoonweg van alle markten thuis en werkt zowel mee aan reclamespots voor “Old Spice” als voor het populaire kinderfeuilleton “Sesam Straat”. Hij tekent ook voor prestigieuze speelfilms als “Turks Fruit”, “Sugarland Express” en “Jean de Florette” en het televisiefeuilleton “Witse”.

Maar bovenal is Toots een unieke performer die met alle groten van het jazzfirmament op het podium stond: Ella Fitzgerald, Bill Evans, Oscar Peterson, Dizzy Gillespie, Gilberto Gil, Joe Pass, Shirley Horn, Jaco Pastorius, Richard Galliano, Natalie Cole, Pat Metheny, John Zorn…Ook popidolen als Billy Joel en Paul Simon deden regelmatig een beroep op de geniale harmonicaspeler.

Sinds 1997 is Toots ook peetvader van Jazz Middelheim. Hij speelde er onder andere met Bob Franken (1976), Roland Hanna (’81), Martial Solal (’93), John Scofield (’95), Brad Mehldau (’97), Kenny Werner (’99 en 2005), het Brussels Jazz Orchestra o.l.v. Maria Schneider (2001), Flat Earth Society (2003) en Lee Konitz (2007).

Voor meer informatie: zie ook zijn website www.tootsthielemans.com

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: