“Ik ben blij dat ik het met mijn eigen ogen gezien heb.”

Voor hetzelfde geld onderzoekt in de volgende uitzending op woensdag 21 mei de prijs van de scampi. Thomas Vanderveken, Britt van Marsenille en Jan Van Looveren zoeken uit waarom er zo’n grote prijsverschillen zijn voor ingevroren scampi’s. In de supermarkt variëren de prijzen voor dit populaire beestje immers van ongeveer acht euro per kilogram tot meer dan het vijfvoudige. Thomas Vanderveken trekt zelfs naar Vietnam om uit te zoeken wat er klopt van de geruchten over de scampikweek daar.

Thomas, Jan en Britt komen tot verrassende conclusies. Britt leert om te beginnen wat het verschil is tussen scampi en gamba’s en Jan ontdekt dat in het wild gevangen scampi lekkerder is dan gekweekte maar dat die in het wild gevangen scampi helemaal niet duur hoeft te zijn. Bij een gerenommeerde chef-kok krijgt Jan bovendien te horen dat scampi vol antibiotica zitten.

Tijdens een bezoek aan een invoerder krijgt Thomas te horen dat een deel van de gekweekte scampi behandeld wordt met chemicaliën om ze water te laten opzuigen en zo extra gewicht te krijgen. Daarop besluit hij om naar Vietnam te reizen: kloppen de geruchten over antibiotica en chemicaliën? Hij mag er uitzonderlijk een garnaalkwekerij bezoeken en kijkt soms vreemd op: “ Ik ben blij dat ik het met mijn eigen ogen gezien heb.”

Voor hetzelfde geld: op woensdag 21 mei om 20.40 u. op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: