De vakantie is nog maar net begonnen en een lange hete zomer kondigt zich al aan. Maar bij Canvas mag het - zoals bekend – altijd iets meer zijn. Op maandag 5 en 12 juli trekken we naar de Afar-vallei in Ethiopië: een bakoven die zich met recht en reden the hottest place on earth mag noemen. Canvas zendt het gelijknamige tweeluik uit op een koel avondlijk uur: telkens vanaf 22.05 u.

Een pittige zomerzon: we genieten er met z’n allen van. Maar alles is relatief en trop is te veel, zo blijkt uit de tweedelige BBC- documentaire The Hottest Place on Earth. Daarin gaat een multidisciplinair weten- schappelijk team op expeditie naar de afgelegen Afar-depressie in het noordoosten van Ethiopië. De vallei, die voor een groot deel onder het zeeniveau ligt, staat bekend als de warmste – zeg maar heetste – regio ter wereld en is daardoor ook een van de meest onherbergzame streken op aarde.

Toch wonen er mensen. De expeditie van vulkanologen, klimatologen, antropologen, dokters en dierenartsen wil de streek in kaart brengen, gaat op zoek naar onbekende levensvormen in deze extreme geologische omstandigheden en wil ook onderzoeken hoe mensen en dieren zich aanpassen aan de omgeving. We kunnen er dezer dagen nog iets van leren. Een van de expeditieleden is Steve Leonard, de dierenarts die we nog kennen uit Vets in Practice.

In de eerste aflevering (5.7) volgen we het team op weg naar hun einddoel. Een dagreis met een terreinwagen door een rotswoestijn en drie dagreizen met een kameelkaravaan brengt hen naar de zoutmijnen van Dallol. Al 10.000 jaar maken tot 2000 kamelen per dag deze epische woestijntocht. Overdag is het 43° celcius en de verschroeiende ‘vuurwind’ doet de temperatuur tegen de avond stijgen in de richting van 50°. Geolooog Dougal Jerram onderzoekt de intense vulkanologische activiteit in de regio en rol daarvan in het bredere geologische plaatje van de beroemde Grote Slenk. Bioloog Richard Wiese gaat op zoek naar leven op de kokende en kolkende bodem van vulkanen. Dr. Mukul Agarwal focust op gezondheidsproblemen in deze voor mensen zo vijandige omgeving. Steve Leonard bestudeert de relatie van de bevolking met hun levensnoodzakelijke huisdieren en vee. En Kate Humble vraagt zich af hoe hard het leven hier wel moet zijn voor de Afar- vrouwen.

In de tweede aflevering (12.7) maken Dougal en Richard een hobbelende autorit van drie dagen naar de kloof van Dabbahu: een spectaculair geologisch fenomeen. Enkele jaren geleden ontstond daar op een paar dagen tijd een diepe en smalle kloof van tientallen kilometer lang. De wetenschappers willen proberen af te dalen in de kloof, de temperatuur meten en zien of er leven is. Kate vindt dat de Afar-vrouwen niet vrijuit kunnen praten over hun harde leven omdat ze voortdurend gecontroleerd worden door hun mannen. Maar ze krijgt de hulp van Valerie Browning, een fenomeen op zichzelf: ze woont hier al meer dan 20 jaar tussen de Afar. Het team wil tot slot ook de Erta Ale vulkaan beklimmen en vervolgens afdalen in de krater. Met een warmtecamera en een stevige thermometer balanceert Dougal op de rand van de kolkend magmaput...

The Hottest Place on Earth: maandag 5 en 12 juli om 22.05 uur op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: