Op feestdagen ziet Terzake er een beetje anders uit dan gewoonlijk, met een kort nieuwsoverzicht en één lange reportage. Op maandag 1 november zoekt Terzake uit wat er gebeurd is met de massale hoeveelheden olie die afgelopen zomer in de Golf van Mexico stroomden na het ongeluk met het boorplatform Deepwater Horizon.

De grootste olieramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten was het. Meer dan 800 miljoen liter ruwe olie vloeide de Golf van Mexico in . Maar ondanks de grootte van de ramp was er tamelijk snel geen olie meer te zien en ging president Obama zelfs een eind zwemmen voor de kust van Louisiana.

Waar is de olie dan gebleven?
We gaan in zee met vissers die door BP zijn aangesteld in de opkuisoperatie. Liever zouden ze hun netten uitgooien maar voorlopig dobberen ze de kustlijn af om hier en daar wat olieresten uit het water te halen.

Zeven ton chemicaliën werden over de olievlek gekieperd. Wat heeft BP daarover te zeggen? We zullen het nooit weten, want het olieconcern wenst er niet over de praten. En ook de overheid die toestemming gaf voor het gebruik van die middelen, wil er maar weinig over kwijt.

Dat de olie is opgelost door die chemische middelen lijkt maar een illusie. Ze hebben er wel voor gezorgd dat de olievlek niet meer zichtbaar is op het wateroppervlak. Verschillende wetenschappers volgen de olie van bij het begin van de ramp. De resultaten van hun onderzoek zijn verbijsterend en verschillen nogal van de officiële informatie.

(Marée Noire – Java Films, 2010.)

Terzake - Waar is de olie gebleven?: maandag 1 november om 20.10uur op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: