Hoe zou het intussen gaan met Mary, zes jaar en voor heks versleten. En Utiofong, verdacht van hekserij en door haar familie met de dood bedreigd. We keren terug naar de heksenkinderen van Nigeria, één jaar na de opnames voor de reportage die eind oktober in Vranckx werd uitgezonden. Onze gids is opnieuw Gary Foxcroft van de organisatie Stepping Stones, die zich over de kinderen ontfermt. In Vranckx op zaterdag 20 maart om 20.10 u. op Canvas.

De eerste reportage, ‘Saving Africa’s Witch children’, won onder meer een Emmy en een Bafta award. Gary Foxcroft nam ons toen mee naar het Child's Right and Rehabilitation Network of kortweg CRARN. Het centrum vangt zogenaamde heksenkinderen op: kinderen die door plaatselijke priesters als heksen worden bestempeld en bij daaropvolgende duiveluitdrijvingen vaak gemarteld en zelfs gedood worden.

De kleine Mary kan intussen weer lachen, maar er blijven nieuwe gevallen bijkomen. Sommige kinderen zijn zwaar verminkt. Het CRARN heeft een zwaar jaar achter de rug. Het werd aangevallen door de Liberty Gospel Church van Helen Ukpabio, die het geloof in heksen aanwakkert, onder meer door horrorfilms te maken en te verspreiden waarin heksenkinderen de hoofdrol spelen.

Gouverneur Godswill Akpabio van de staat Akwa Ibom beloofde in de eerste reportage de problematiek aan te pakken. En er is inderdaad al vanalles gebeurd. Verschillende priesters die veel geld slaan uit duiveluitdrijvingen en die er dus alle baat bij hebben het bijgeloof in stand te houden, zijn al opgepakt. Maar om de heksenonzin helemaal uit de samenleving te bannen, is er nog veel werk aan de winkel.

Return to Africa’s Witch Children – Channel 4, 2009.

Terug naar de heksenkinderen: Vranckx, zaterdag 20 maart, 20.10uur op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: