Het is het toppunt van vrijheid. Je voelt je ijzersterk. Het geeft je zoveel plezier en tegelijk ook angst.” De mannen van het PD Factory Team zijn de absolute wereldtop in het skydiven. Ze springen uit een vliegtuig, zweven door de lucht en openen pas op het laatste moment hun parachute. Met een snelheid van 100 kilometer per uur scheuren ze langs bergwanden en suizen ze door canyons.

Maandenlang kon een cameraploeg het PD Factory Team volgen bij hun voorbereiding van het wereldkampioenschap, te midden van de spectaculaire landschappen van de Alpen en de Noorse fjorden. De camera’s op de grond in combinatie met de kleine camera’s op de helm van de jumpers leveren pure adrenalinebeelden op.

Maar soms loopt het mis. Skydiven wordt niet voor niets de gevaarlijkste sport ter wereld genoemd. Eén verkeerde beweging, één keer de wind verkeerd inschatten en het loopt mis. Dat ondervindt teamlid Shannon als hij met een hoge snelheid tegen een rots botst. Hij overleeft het, maar zijn ruggengraat is gebroken. Daarnaast heeft hij een schedelbreuk, een doorboorde linkerlong en zoveel gebroken ribben dat de artsen de breuken niet meer kunnen tellen. Toch staat hij er het volgende seizoen opnieuw. Maar als teamlid Jonathan later een Noors fjord vanuit de lucht wil verkennen, loopt de expeditie echt tragisch af…

Skyjumpers: op dinsdag 16 juni 2015 om 21.55 in Telefacts Zomer bij VTM.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over