De echtscheidingscijfers blijven stijgen, en daar zijn niet alleen de kinderen slachtoffer van. Een steeds groter wordende groep grootouders krijgt de kleinkinderen niet meer te zien. Telefacts praat met oma’s die moeten leven zonder hun lievelingen.

Naar schatting 10 procent van de kinderen met gescheiden ouders ziet 1 grootouderpaar niet meer. Maar de groep grootouders die de kleinkinderen nooit meer zien is nog veel groter: ook sterfgevallen of familieruzies zorgen er vaak voor dat de band verdwijnt. En dat vreet aan de mensen. “Het voelde alsof ik bij het grof huisvuil werd gezet”, vertelt een oma die haar kleindochter niet meer te zien kreeg na de scheiding van haar eigen kind. “Plots was ik niet meer nodig.” De vrouw slikte jarenlang antidepressiva. De kleindochter is intussen volwassen en nam opnieuw contact op met haar oma. Ook de moeder van de overleden politica Marie-Rose Morel doet haar verhaal in Telefacts. Een rechter besliste onlangs dat ze geen contact meer mag hebben met de kinderen van Marie-Rose. Myriam wil nu een spreekbuis zijn voor alle grootouders die in haar situatie zijn.

Dat de groep grootouders zonder kleinkinderen groter wordt, merken ze ook in ‘Het Huis’ in Antwerpen. Vijftien jaar geleden werd de ontmoetingsruimte opgericht voor ouders en kinderen in echtscheidingen. Nu zien ze er steeds meer grootouders passeren. De oprichtster van ‘Het Huis’ krijgt zelf één van haar kleinkinderen niet meer te zien en weet als geen ander hoe pijnlijk dat is.

We moeten kleiner wonen

Over 15 jaar wonen we met 300.000 mensen meer in Vlaanderen. En dus moeten er nog tienduizenden woningen bijgebouwd worden, terwijl het land al volgebouwd lijkt. De oplossing? Kleiner wonen. Wat een huis meteen ook iets meer betaalbaar maakt.

Architect Thomas Coucke uit Brugge wilde een statement maken. Hij kocht een stuk bouwgrond dat niemand wilde en nauwelijks groter is dan 200 vierkante meter. Daarop staat nu een compact huisje, met een bewoonbare oppervlakte van 130 vierkante meter. “Comfortabel wonen op een beperkte ruimte: het kan.” En dat weten ook de grote bouwpromotoren. Ook zij werken steeds vaker met kleine percelen en compacte woningen. In een verkaveling waar vroeger vijf huizen werden opgetrokken, staan er nu tien of vijftien. Telefacts ging kijken in zo’n kleine woning in Heule. Leo Van Broeck, docent architectuur en stedebouw aan de KU Leuven, is blij met de evolutie. “We zijn bezig met de laatste vrije ruimte, maar we gaan er nog te kwistig mee om.”

Hoe hard is het leven zonder kleinkinderen? En is kleiner wonen de toekomst? Telefacts geeft op dinsdag 21 januari 2014 het antwoord op uw vragen.

Leven zonder kleinkinderen en we moeten kleiner wonen dinsdag 21 januari 2014 in Telefacts om 21.50 bij VTM

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over