Het was alsof ik in een wasmachine zat. Ik tolde rond en voelde stenen en glasscherven langs mijn lichaam schuren. Ik sta nog altijd versteld dat ik het heb overleefd”, vertelt Jay Breisch. Tien jaar geleden vierde hij met het gezin kerst in Khao Lak, ten noorden van Phuket in Thailand. Op tweede kerstdag wilde de familie gaan duiken vlakbij de kust. “Mijn jongste zus Kali wilde liever in het hotel blijven, dus bleef ik bij haar. Ik leef nog, mijn zus niet”, getuigt Jay in de Telefacts-Laat reportage.

Tien jaar geleden leerde de wereld het begrip ‘tsunami’ kennen. Op tweede kerstdag 2004 beeft de aarde ergens in de zeebodem van de Indische Oceaan. Duizenden kilometers daarvandaan liggen op de stranden van Thailand nietsvermoedende toeristen te zonnen. Aan de kusten van Banda Atjeh (Indonesië) en Sri Lanka is de lokale bevolking aan het werk. Een paar uur later worden de meeste van hen verrast door een nooit eerder geziene vloedgolf. 230.000 mensen sterven. Sindsdien is er zwaar geïnvesteerd in tsunami-waarschuwingssystemen, want wetenschappers zijn het over één ding zeker. “Er komt er nog één aan, een hele grote. De vraag is alleen wanneer en vooral: zijn we er klaar voor?”, stelt seismoloog Gerard Fryer.

In Telefacts Laat getuigen een aantal overlevenden over wat ze hebben meegemaakt en proberen wetenschappers te onderzoeken waar en wanneer de volgende ‘grote tsunami’ zal toeslaan.

Tsunami, 10 jaar later in Telefacts Laat op woensdag 10 december 2014, meteen na Zijn Er Nog Kroketten?.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over