Iedereen huivert bij de gedachte aan een gerechtsdeurwaarder. Niemand wil ze aan de deur, want bij het grote publiek leeft nog altijd de gedachte dat gerechtsdeurwaarders pitbulls of boemannen zijn die enkel en alleen je inboedel komen ophalen. Maar hoe gaan ze dan wel te werk? En hoe reageren mensen op een confrontatie met de gerechtsdeurwaarder? Telefacts krijgt uitzonderlijk de toestemming om enkele dagen mee te lopen in het spoor van de gerechtsdeurwaarders.

Hun imago van boeman schudden ze stilaan van zich af. Gerechtsdeurwaarders zijn hardwerkende mannen en vrouwen die vooral willen bemiddelen in schuldconflicten. Ze willen samen met de schuldenaar op zoek gaan naar een oplossing om de openstaande rekeningen te vereffenen. Gerechtsdeurwaarders spreken liever een maandelijks afbetalingsplan af dan de inboedel openbaar te moeten verkopen. In nog geen 1 op de 1000 dossiers komt het zo ver.

In primeur volgt Telefacts de gerechtsdeurwaarders tijdens hun dagelijkse activiteiten. Alle beelden worden anoniem gefilmd, want geen enkele schuldenaar loopt graag te koop met zijn financiële problemen.

Kinderen en jongeren met psychische problemen

1 jongere op 5 heeft psychische problemen. Deze situatie in Vlaanderen is schrijnend, vinden experten op het terrein. Peter Adriaenssens (Kinder- en Jongerenpsychiatrie UZLeuven): “In iedere klas in Vlaanderen zit minstens 1 kind, gemiddeld 2, met een psychisch probleem. Wat ons verontrust, is dat het cijfer niet afneemt. Het cijfer van jongeren met een lichter mentaal probleem neemt alleen maar toe”.

Femke is 11 en werd jarenlang gepest op school. “Ik herinner me dat ze thuiskwam van school”, vertelt mama Kelly. “Ze zei me dat ze niet mocht meespelen omdat ze niet de juiste schoenen aanhad. Ik ben diezelfde avond nog schoenen gaan kopen, maar de dag erna werd ze nog uitgesloten. Ik deed alles om haar te helpen, maar het lukte niet.” Kelly zoekt een psycholoog voor haar dochter. De redding voor Femke, maar zélf krijgt Kelly daarop veel commentaar. “Je krijgt veel tegenkanting. Mensen die zeggen: uw dochter is toch niet zot? Wat moet dat kind met een psycholoog?

Het zijn die ogenschijnlijk kleine psychische problemen waar dringend meer aandacht voor moet zijn, aldus deskundigen op het terrein. “Schijnbaar kleine dingen kunnen heel diep inhakken bij een jongere.” Telefacts praat openlijk met kinderen, jongeren en hun ouders die zich momenteel in zo’n situatie bevinden of deze van dichtbij hebben meegemaakt.

Telefacts: In het spoor van de gerechtsdeurwaarders: een exclusief portret dinsdag 19 mei 2015 om 21.45 bij VTM

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over