“Ik heb een verhaal en ben klaar om dat te vertellen.” Dat waren de woorden van Jef Marynissen toen hij in 2002 de redactie van Telefacts belde. Hij wou reageren op een nieuwsbericht over een pedofiliezaak in de Kempen. Een koppel had er jarenlang kinderen misbruikt en dat was uitgekomen.

Jef en zijn zus Mientje woonden sinds hun tweede in verschillende instellingen omdat hun ouders niet voor hen konden zorgen. In een eerste home in Rekem, Limburg, werden Jef en Mientje jarenlang verkracht door Fernand, een vrijwilliger die er werkte. Elke dag opnieuw misbruikte hij hen. “Alleen in de weekends waren we gerust. Maar na een tijdje was Fernand erin geslaagd om de directie te overtuigen ons tijdens de weekends mee naar huis te nemen. Dan had hij vrij spel”. Na 7 jaar komt het misbruik aan het licht, wordt Fernand opgepakt en worden Jef en Mientje overgeplaatst naar een ander home dat werd uitgebaat door een koppel. “Dat was de mooiste dag van ons leven. Tot de eerste avond… toen de man ons apart riep in de badkamer. We waren nog kinderen, maar wisten meteen hoe laat het was”, vertelde Jef.

En zo ging het opnieuw jaren verder. Toen ze meerderjarig waren gingen Jef en Mientje hun eigen weg, maar emotioneel waren ze een puinhoop. Mientje verminkte zichzelf en Jef probeerde zelfmoord te plegen. Het was zijn hond die hem heeft gered. “Ik had pillen gepakt en Jango, m’n hond, was bij me blijven zitten en had de hele buurt bijeengeblaft. Zo hebben ze mij gevonden”. Door de zelfmoordpoging was Jef gedeeltelijk verlamd en zat hij in een rolstoel. Dat was 2002.

Vandaag, 7 jaar later, loopt Jef terug rond. “Ik ben keihard beginnen revalideren en het is me gelukt”, vertelt hij. “Ik ben uit een heel diep emotioneel dal moeten kruipen”. Jef heeft intussen zijn rechtszaak tegen Fernand gewonnen en een schadevergoeding gekregen. “Het was me niet om het geld te doen, maar om het principe. Ik wou Fernand tonen dat hij me niet klein heeft gekregen en dat ik het laatste woord heb”, zegt Jef. En intussen is Jef vader van een zoontje. “Hij is het mooiste geschenk dat ik kon krijgen, mijn oogappel. Als ik naar ‘m kijk, denk ik soms: hoe kan een volwassen vent nu een kind aandoen, wat mij is aangedaan”.

Een tweede reportage belicht het fortuin van wijlen King of Pop, Michael Jackson. Twee maanden voor zijn dood moesten 1.400 voorwerpen uit Neverland onder de hamer, uit geldnood. “Dit is één van de tronen in Neverland waar Michael geregeld op zat. Ter hoogte van zijn hoofd zijn er vetvlekken. Die doen de prijs nog stijgen. Dit verkopen we makkelijk aan 2 miljoen euro en meer.“ Een uniek portret van Michael Jackson als King of Pop én als shopaholic.

Telefacts op dinsdag en donderdag op vtm

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: