n het nieuwe seizoen van Telefacts dat van start gaat op dinsdag 29 september, wordt de koers van de voorbije jaren verder gezet: het actualiteitenmagazine diept onderwerpen uit die het nieuws én het dagelijkse leven domineren en biedt de Vlaming een antwoord op al zijn vragen, aan de hand van interessante en vaak onthullende reportages.

Cathérine Moerkerke presenteert de Telefacts-reportages op het scherm, en blijft er als onderzoeksjournaliste zelf op uit trekken. Zowel in Vlaanderen als in het buitenland gaat ze op reportage en doet ze grote interviews met gesprekspartners die spreken uit persoonlijke ervaring, of met kennis van zaken.

In de uitzending van dinsdag 29 september 2015 gaat Telefacts dieper in op twee actuele thema’s: digitale detox en oorlogskinderen die op de vlucht zijn.

digitale detox met Sam De Bruyn, Vincent Van Quickenborne en Ellen Kegels

48 uur zonder smartphone, internet of Facebook

Een kwart van de volwassenen en de helft van alle tieners in ons land heeft een smartphone. Zo zijn ze 24 uur op 24, 7 dagen op 7, verbonden met de hele wereld. Bellen, sms’en, tweeten, facebooken, het maakt deel uit van ons dagelijkse leven. Maar kunnen we nog zonder? Wat doet digitaal afkicken met ons lichaam? Kunnen we nog gewoon functioneren zonder smartphone, internet en Facebook, laptop en zelfs GPS? Telefacts neemt de proef op de som: 3 testpersonen leven 48 uur zonder gsm, zonder computer, zonder internet. Digitale detox.

Proefpersonen zijn Qmusic-DJ Sam De Bruyn, burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne en zakenvrouw en ontwerpster Ellen Kegels. Alle drie erg actief op social media en continu op verschillende platformen bereikbaar. Maar voor Telefacts maken ze één keer een uitzondering: 48 uur offline. Ze zijn zelf benieuwd hoe verslavend hun digitale leven nu eigenlijk is. Vincent Van Quickenborne: “Ik was een van de eerste smartphone gebruikers in België. Mij lijkt het quasi onmogelijk om dat op een andere manier te doen. Als ik de uren optel dat ik bezig ben met mijn computer en met mijn gsm, denk ik dat ik wereldrecords breek.” Sam De Bruyn heeft zich alvast goed voorbereid: “Ik heb iedereen verwittigd dat ik alleen aan mijn deurbel of via mijn vaste lijn te bereiken ben. Dat ik niet online ga of zal sms’en, klinkt voor veel mensen absurd en zelfs onmogelijk.”

Maar hoe verslaafd zijn de testpersonen nu eigenlijk? Neuropsychiater en professor Theo Compernolle, de autoriteit in ons land als het gaat over stress en de invloed van digitale hulpmiddelen op ons leven en ons werk, neemt bij alle drie een test af. “Er zijn heel veel mensen die het online zijn gebruiken om goed werk te doen, dingen op te zoeken, maar er is een toenemend aantal mensen dat niet meer zonder kan. En als je echt niet meer zonder kan, je ongemakkelijk voelt als je je smartphone kwijt bent of die niet meteen vindt, spreken we van nomofobia. No mobile fobie. En dan heb je een probleem.”

De resultaten van de tests zijn opmerkelijk en meteen daarna start de digitale detox. Sam De Bruyn, Vincent Vanquickenborne en Ellen Kegels moeten al hun digitale hulpmiddeltjes opbergen in een kluis. 48 uur digitaal afkicken: wat doet dat met je geest en lichaam? Het resultaat is opmerkelijk.

kinderen op de vlucht

920 oorlogskinderen zijn dit jaar al zonder hun ouders aangekomen in ons land. Sommigen zijn niet eens 10 jaar oud. Ze zijn tijdens hun vlucht uit oorlogsgebied hun ouders, broers en zusjes kwijtgespeeld. Of ze zijn helemaal alleen vertrokken. Wat is hun verhaal? Hoe zijn ze hier beland? En hoe vangt België hen op?

Telefacts krijgt uitzonderlijk de toestemming om met enkele van de kinderen die op de vlucht zijn te spreken. In een opvangcentrum ontmoet Cathérine Moerkerke Nawid. Hij is 13 en zijn verhaal is schrijnend. Nawids vader en zusje zijn vermoord door de Taliban. Samen met de rest van z’n familie is hij gevlucht naar Europa maar onderweg is Nawid iedereen kwijtgeraakt. “Het is een zeer moeilijke route, we hebben verschillende manieren gebruikt om tot hier te komen. Te voet, met de vrachtwagen, in verschillende auto’s. Soms hebben we dagen niets gegeten of gedronken. Iemand heeft ons afgezet in de buurt van het commissariaat en gezegd dat mijn mama en broer ook nog gingen komen. Ik ben hier ’s nachts aangekomen. De hele nacht heb ik gewacht en dan heb ik asiel aangevraagd.” Nawid is nog altijd alleen en heeft nu een voogd gekregen in ons land.

Kinderen onder de 18 die asiel willen aanvragen in ons land krijgen altijd aan voogd, maar daar moeten ze wel even op wachten. Cathérine ontmoet Haia, die hier nu ongeveer een maand is. Ze is 16 en alleen gevlucht uit Syrië. Haar vader is vermoord, de rest van haar familie moest ze achterlaten. Via Turkije en de Middellandse Zee, probeerde ze Europa te bereiken. “Toen we op zee waren, kipte het bootje om. Ik lag vier uur in het water. Daar zag ik baby’s sterven en kindjes van 11 en 12. Toen hebben soldaten ons gered.”

Digitale detox en Kinderen op de vlucht, dinsdag 29 september 2015 in Telefacts.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: