Normale mensen vluchten als er een tornado nadert, maar Randy Hicks en Lanny Dean proberen om er zo dicht mogelijk bij te komen. “Dichtbij is net niet genoeg”, beklemtoont Randy. “Daarin onderscheiden we ons van andere tornadojagers. Wij gaan voor het echte werk en willen temidden van een tornado zitten.”

Sommigen vinden wat ze doen onverantwoord, anderen zijn vol lof. Een cameraploeg volgt de tornadojagers op de voet.

Volgens Randy en Lanny kan er pas sprake zijn van actie als er een tornado in de buurt is. Ze leggen samen duizenden kilometers af om de kick van het tornadojagen aan den lijve te ondervinden. “Het is een drug, er is geen betere kick. Als je verslaafd bent aan tornado’s raak je er niet vanaf.” En dus zoekt het tweetal alle tornado’s bewust op.

Omdat ze alle regels op vlak van veiligheid aan hun laars lappen, worden Randy en Lanny door andere jagers afgeschilderd als cowboys. “We zijn inderdaad de enige jagers die ’s nachts werken en die echt het middelpunt van de tornado opzoeken maar dat is op eigen risico, toch?” Bovendien, zo vinden ze, verrichten ze goed werk omdat ze mensen waarschuwen voor een nakende tornado. “We melden aan de bevoegde instanties in welke gebieden er gevaar dreigt. Vaak is het door ons dat mensen worden geëvacueerd. Dat voelt goed.”

“Dit wordt onze dood”, zegt Randy terwijl de camera een enorme tornado filmt die vlak voor de auto opduikt…

Telefacts vanavond om 21.50 uur op vtm

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: