Hoe tevreden zijn we over ons maandloon? Verdienen we genoeg om rond te komen? Is het leven echt duurder geworden? Kunnen we ons minder permitteren dan vroeger? Om de antwoorden op deze en andere geldvragen te kennen, heeft Telefacts samen met iVOX een enquête bij 1.000 Vlamingen georganiseerd.

Uit de grote geldenquête blijkt dat we niet zo ontevreden zijn over ons inkomen om het gezin te onderhouden. Verrassende cijfers die getoetst worden bij vier gezinnen.

Sylvie is mama van één zoontje: “Ik probeer wat te besparen op mijn boodschappen om zo met hetgeen we uitsparen andere leuke dingen te doen.”

Sabine is een alleenstaande mama met twee kinderen: “Op vakantie gaan, dat is er voor ons met het gezin niet meer bij. Maar we zijn een gelukkig gezin. Mijn kinderen komen niets tekort. We hebben eten, we hebben drinken.”

Tamara is single: “Ik woon net een week alleen, om te huren had ik een prijs vooropgesteld. Ik wou echt niet boven de 650 euro gaan, hier betaal ik 550 euro.”

De twintigers Quinten en Lien zijn een koppel en studeren nog: “We zijn zeker niet pessimistisch naar de toekomst toe, eerder optimistisch. De tijden zijn nu misschien een beetje minder, maar ik geloof wel met een diploma en doorzettingsvermogen, dat we er komen.”

De Vlaming staat ondanks alles positief in het leven en gaat bewust met zijn geld om. Het positief gevoel over de Vlaming en zijn geld lijkt verrassend, want we durven doorgaans wel klagen. Paul D’Hoore: “Het is een beetje verrassend, omdat je veel mensen hoort klagen. Maar als ze er even over hebben nagedacht dan blijkt dat het toch al bij al meevalt.”

De angst voor de economische crisis blijft en dat komt omdat de regering maatregelen heeft aangekondigd. Ive Marx, econoom Universiteit Antwerpen: “We zijn de crisis goed doorgekomen, nu het een beetje beter gaat, moeten we de rekening beginnen afbetalen. Dus zijn er maatregelen aangekondigd. Besparingsmaatregelen, indexsprong en dit voelen de mensen nu.”

50 Shades bij Vlaamse vrouwen: niet alleen kijken, maar ook doen

Vlaamse vrouwen die het al toepassen

De hype van 50 Shades of Grey heeft zijn hoogtepunt bereikt. Telefacts gaat na hoe de Vlaamse vrouw mee is in het aftasten van de grenzen van het seksuele domein.

In 50 Shades of Grey staat de pas afgestudeerde Anastasia Steel centraal. Zij is smoorverliefd op de steenrijke sadistische zakenman Christian Grey die haar onderwerpt aan allerlei sm-spelletjes. De 21-jarige Silke herkent zich in het hoofdpersonage: “Als je geblinddoekt bent dan ben je volledig afhankelijk van je gevoel, van je gehoor. Bijvoorbeeld als iemand zou wegstappen, dan lig je daar en kan je het niet zien. Het moment dat die persoon je dan terug aanraakt, dan schrik je. Je hebt dan de hele tijd niets kunnen zien en je andere zintuigen worden ineens veel groter.”

De grote succesfactor van het verhaal is de vlotte bespreekbaarheid ervan. De trilogie heeft het taboe rond seks en sm weggenomen. Het is een instrument geworden om over seksualiteit te babbelen. Als vriendinnen onder mekaar. Van man tot vrouw. Van moeder tot dochter. Ook Linda, 35 jaar en getrouwd met Kristof, liet zich inspireren door de film. “Als je dertien jaar samen bent, en je hebt een paar kinderen en je hebt moeilijke uren. Het is heel druk en op de duur wordt dat een sleur. Op de duur leef je naast elkaar en om die sleur te doorbreken zoeken wij iets om te prikkelen. Dus dat mag dan al eens met vastbinden en eens een blinddoek en een pluimpje. Iets meer erotisch, massage-olie, dat maakt het iets specialer.”

Volgens relatietherapeuten is het boek ideaal didactisch materiaal, een mogelijk redmiddel om de relatie uit het slop te halen. Ook bij Linda en Kristof brachten de film en het boek hen als koppel dichter bij elkaar.

Telefacts: de grote geldenquête dinsdag 17 februari 2015 om 21.35 bij VTM

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over